"Druge zemlje su već promijenile tu politiku": Šef NATO-a nagovara Koreju da pošalje oružje Ukrajini, hoće li njemačka odluka biti okidač?

Objavljeno:30.01.2023 - 15:37
A A A Times Arial

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Južnu Koreju da poveća vojnu potporu Ukrajini, navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku po pitanju slanja oružja.

Stoltenberg je izjavu dao u Seulu, prvoj stanici na putu po Aziji koji će uključivati i Japan te je usmjeren na jačanje veza s američkim saveznicima.

Govoreći na Institutu za napredne studije Chey u Seulu, zahvalio je Južnoj Koreji na nesmrtonosnoj pomoći Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji "hitna potreba" za streljivom.

"Pozivam Republiku Koreju da nastavi i pojača po pitanju specifične vojne potpore", rekao je. "Na kraju krajeva, odluku morate donijeti vi, ali reći ću da je nekoliko NATO saveznika koji su imali politiku da nikada ne izvoze oružje u zemlje u sukobu sada promijenili tu politiku", poručio je Stoltenberg.

Očito da je Stoltenberg aludirao na Njemačku koja je nedavno odlučila poslati Ukrajini svoje tenkove iako su se ranije protivili tome. No, pitanje je hoće li američki saveznici u Aziji promijeniti stav jer mnogi od njih ovo ipak percipiraju (za sad) kao "europski sukob".