Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Bosna i Hercegovina
Ovo su najtraženija zanimanja u BiH
.

Dok traju politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini, mladi u sve većem broju pakuju kofere i odlaze iz ove zemlje.

Svakodnevno svjedočimo odlascima mlade kvalifikovane radne snage, što dovodi do toga da u Bosni i Hercegovini ostaje sve manje ljudi, a time dolazi i do problema na tržištu rada.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi nešto više od pola miliona mladih, u dobi od 19 do 29 godina. Nema preciznih podataka koliko ih je napustilo zemlju u proteklim godinama, međutim, istraživanja pokazuju da o privremenom ili trajnom odlasku razmišlja svaka druga mlada osoba.

Problem se vuče dvije godine
​​​Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer portala Boljiposao.com, rekao je da je situacija na tržištu rada neizvjesna i kompleksna.

- Probleme sa radnom snagom smo imali i početkom COVID-a. Dakle, dvije godine se vuče taj problem, međutim, sada zbog globalnih problema u Evropi, došlo je do još veće nestašice kvalitetne radne snage.

Najtraženija zanimanja su u IT sektoru, slijedi ugostiteljstvo, ali i sektor transporta. Zbog Šengena koji je sada bukvalno na granicama Bosne i Hercegovine, duža su zadržavanja roba i tereta, te građani i vozači gube mnogo vremena na tim prelazima - rekao je za Agenciju Anadolija Raškaj.
Istakao je da "radnici napuštaju transportne kompanije u Bosni i Hercegovini bez obzira na dobra primanja i odlaze na rad u druge susjedne države poput Slovenije i Austrije".

- U posljednje vrijeme povećan je broj odlazaka i u Hrvatsku. Kritičan je i sektor građevinarstva, od zidara, tesara, vodoinstalatera i električara. Mislim da naši ljudi imaju krivu sliku jer je u Evropi to sve samo ljepše upakovano jer i tamo nije bajna situacija - naglasio je Raškaj.

BiH interesantno područje

Mišljenja je da i u Bosni i Hercegovini ima kvalitetnih firmi koje mogu pružiti primanja koja su solidna za današnji standard života.

- Bosna i Hercegovina je interesantno područje kada je riječ o IT sektoru. Iz cijelog svijeta dolaze brojne kompanije koje ovdje registruju svoje podružnice za cijelu Evropu. Možemo reći da je Sarajevo centar za Evropu kada je riječ o IT-u. 

Primanja su iznad standarda i Evropske unije. To je sektor koji je, pogotovo sada kada je razvoj tehnologija na nekom vrhuncu, potreban cijelom svijetu. I mi sa portala Boljiposao smatramo da će i u narednom periodu to zanimanje biti najtraženije -  pojasnio je Raškaj.

Dotakao se i odlaska velikog broja mladih i cijelih porodica iz Bosne i Hercegovine.

- Država nije reagovala adekvatno kada smo imali COVID krizu i to je bio neki okidač da se u Bosni i Hercegovini zatvori veliki broj firmi. Od 2019. godine taj rast je bio između pet i deset posto, a nakon COVID-a, u 2023. očekujemo rast od još pet posto, dakle, toliki bi mogao biti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. 

Najugroženiji sektori

Možemo se dovesti u situaciju, ako uskoro nešto ne poduzmemo, da nećemo imati radnike koji će dostavljati robu u naše markete - pojasnio je Raškaj.

Smatra da su najugroženiji sektor turizma i ugostiteljstva.

- U COVID krizi smo ih zaboravili. Nemaju dovoljno pomoći ni od države ni vlasti na lokalnom nivou. Tu je i sektor tekstilne industrije. Mi smo i dalje interesantno područje za sve zemlje Evropske unije. Kada je riječ o tekstilnoj industriji, iz Bosne i Hercegovine najviše se izvozi u zemlje Evropske unije - izjavio je Raškaj za Anadoliju.

Firme u Bosni i Hercegovine u nedostatku domaće radne snage počele su uvoziti radnu snagu.

- Najviše se uvoze radnici iz trećih zemalja - Indije i Pakistana. Zabrinjavajuće je, što se moglo vidjeti i iz prakse, da su vozači iz Indije i Pakistana uništavali vozne jedinice. Nisu prilagođeni tržištu Evropske unije i za njih je potrebna dodatna obuka i ulaganje koje je zaista skupo. 

Ono što bi se možda najviše isplatilo je radna snaga iz Turske. Radnici iz Turske su jako vrijedni i danas imamo situaciju da većina njih gradi autoputeve u Bosni i Hercegovini - istakao je Raškaj.

Iako iz Bosne i Hercegovine odlazi mlada radna snaga, Raškaj smatra da je ova zemlja ipak u dobrom položaju ako se gledaju druge zemlje regije.

- Neutralni smo u ovoj cijeloj situaciji energetske krize. Svjedoci smo da se u Evropi zatvaraju mnoge firme zbog enormnih cijena plina i energenata. Mislim da trebamo pametno iskoristiti ovu situaciju i poraditi na PR-u same države, da privučemo kvalitetne klijente iz Evrope, da ovdje otvaraju nove pogone jer ako nema investiranja onda nema ni pomaka - rekao je Raškaj.

Fakulteti koji lijepo zvuče

Kako je kazao, studenti u BiH upisuju fakultete za zanimanja koja lijepo zvuče.

- Što je zapravo krivo. U jednu ruku, naći ćete posao tu preko neke štele, međutim, to nije dugoročno rješenje. Treba usmjeravati studente na ona zanimanja koja su tražena i dobro plaćena. Građevinski sektor je veliki potencijal - poručio je Raškaj.

Najveće plate su u IT sektoru.

- I poslodavci iz transportnih kompanija polako počinju shvatati da moraju poduzeti neke veće mjere kako bi zadržali radnu snagu. Bez transporta može nastati kolaps - rekao je Raškaj.

Najveća potražnja za radnom snagom u Bosni i Hercegovini je u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Raškaj je kazao da je jako bitno napomenuti da građani kvalitetan posao mogu pronaći isključivo putem službenih portala za zapošljavanje, a da pri tome ne budu prevareni.

Boljiposao.com nastoji biti što pristupačniji kako njihovim klijentima koji oglašavaju iz BiH i Evrope kod nas ali i u konačnici građanima koji mogu brzo, lako i jednostavno pronaći upravo svoj bolji posao na njihovom portalu.

- S tim u vezi od nove godine smo pustili u rad našu novu osvježenu modernu web stranicu boljiposao.com koja će zasigurno biti od velike koristi poslodavcima ali i građanima na obostrano zadovoljstvo - dodao je Raškaj.

Ne propustite