DIPLOMSKI SA STROJARSTVA, DRUŠTVENE MREŽE GORE: Biblija je veličanstven povijesni zapis

Region
DIPLOMSKI SA STROJARSTVA, DRUŠTVENE MREŽE GORE: Biblija je veličanstven povijesni zapis
,

Društvenim mrežama širi se diplomski rad jedne studentice s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Tema rada je Biblija, a naslov glasi "Osvrt na tehničke materijale u Bibliji".

Studentica u uvodu zahvaljuje profesorici mentorici koja joj je, kako piše, dodijelila temu. U uvodu kada zahvaljuje citira Bibliju:

"Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi." (1 Kor 13,4-7)

"Sve mogu u Onome koji me jača!" (Fil 4,13).

Magistrica strojarstva u uvodu, osim zahvale profesorima, obitelji i prijateljima, zahvaljuje i Bogu:

"A najviše hvala dragome Bogu koji me jedini može istinski razumjeti. Hvala na svim darovima koje sam primila i raspakirala, pa čak i onim koje još nisam otvorila, ali život tek kreće, biti će vremena. Hvala na svemu što si mi stavio na put i što sam prošla jer me to učinilo boljom, snažnijom i odlučnijom osobom. Veselim se svemu što me iščekuje u budućnosti jer znam da život s Tobom je zabavniji i lakši. Spremna krenuti u nove pustolovine!"

Šta piše u radu?
"Biblija je dobila više kritika nego bilo koja povijesna knjiga. Nijedna druga knjiga nije napisana tako davno, od toliko različitih autora i na toliko različitih lokacija.

Uistinu, Biblija je veličanstven povijesni zapis koji se savršeno podudara s znanstvenim otkrićima. Koliko god se pokušavalo diskreditirati Bibliju kroz znanost, ništa nije dokazalo da je lažna. Skeptici su ili uveliko u krivu ili su samo opovrgli unaprijed stvorena pogrešna uvjerenja o tome što Biblija doista predstavlja", piše u navedenom diplomskom radu.

"U Bibliji se 15 puta spominje sumpor i uvijek je njegovo spominjanje povezano s Božjom presudom, podzemljem i smrću:

"Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem..." (Post 19,24) [1].
"A onog dana kad Lot iziđe iz Sodome, zapljušti s neba oganj i sumpor i sve uništi." (Lk
17,29) [1].
"Živi su oboje bačeni u ognjeno jezero što gori sumporom." (Otk 19,20)"
, piše u radu ove studentice, piše Index.hr.

"Bibliji, kao vrlo specifičnoj knjizi, treba pristupiti na poseban način. Važno je uočiti nakanu s kojom je napisana, prilike u kojima i za koje je nastala, njezin povijesni, zemljopisni, socijalni i religiozni kontekst.

Pri čitanju Biblije ne treba zanemariti neke činjenice kao što su: hebrejski način mišljenja i izražavanja, raznorodnost biblijskih književnih vrsta, različita vremena pisanja pojedinih knjiga, povijesne i zemljopisne okvire, prisutnost religiozne misli, izvor inspiracije i veliki liturgijski značaj Biblije", napisala je studentica u diplomskom.

A ovo su neki komentari na društvenim mrežama o radu:

"I tako netko s takvim izjavama čini akademsku zajednicu... Onda se ljute kad napišem da diplomama mogu obrisati du.pe..."

"Nije lažna ni ostavština Braće Grimm, stoji sve crno na bijelo kao i u bibliji."

"Zanimljivo, ni Gospodara prstenova još nitko nije pokušao diskreditirati kroz znanost."

"Prihvaća li se kao tema osvrt na materijale u Harryju Potteru?"

"Diplomski se može skinuti s repozitorija FSB-a. Toplo preporučam svakom mazohistu poput mene da ga skine i proleti po tih... 50-ak stranica i obavezno pročita uvod i zaključak. Toliko o kvaliteti visokog obrazovanja u RH."

"Interesantno za arheologe i povjesničare. Možda."

Ne propustite