INVAZIJA NA UKRAJINU

Kijev gnjevno o susjedu: "Izjave mađarskog premijera Orbana su potpuno neprihvatljive - Ukrajinu je nazvao 'ničijom zemljom' i usporedio nas s Afganistanom!"

Objavljeno:29.01.2023 - 12:36
A A A Times Arial

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova poziva mađarskog veleposlanika na razgovor kako bi mu se požalili na "potpuno neprihvatljive" izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini, priopćili su iz Kijeva.

Ova objava označava novi pad u odnosima između dva susjeda. Naime, Mađarska je u više navrata kritizirala sankcije Europske unije prema Rusiji, rekavši da one nisu uspjele značajnije oslabiti Moskvu, dok riskiraju uništenje europskog gospodarstva.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko ističe da je Orban rekao novinarima da je Ukrajina "ničija zemlja" te da ju je usporedio s Afganistanom.

"Takve izjave potpuno su neprihvatljive. Budimpešta nastavlja namjeran kurs usmjeren na uništavanje mađarsko-ukrajinskih odnosa", rekao je. "Mađarski veleposlanik bit će pozvan u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na iskren razgovor. Zadržavamo pravo poduzeti druge mjere kao odgovor" istaknuo je Nikolenko.

Orban je u petak rekao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju. Podsjetimo, Mađarska ima nuklearnu elektranu izgrađenu od strane Rusije te istu planira proširiti.