Haos u BiH zbog ‘tri prsta‘ ministra sigurnosti: ‘To je fašistički pozdrav!‘; Javio se i Dodik: ‘VI STE POČELI RAT‘

Objavljeno:28.01.2023 - 17:55
A A A Times Arial

Voditeljica u televizijskome programu rekla mu je šta navedeni pozdrav znači za veliki broja žrtava iz proteklog rata

Potez novoga ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je u središtu Sarajeva ove sedmice podigao tri prsta izazvao je reakciju kantonalnih vlasti koje su donijele posebnu deklaraciju, a sve se pretvorilo u nova nacionalistička prepucavanja i međusobne optužbe.

Nešić je ispred zgrade Vijeća ministara podigao tri prsta kao odgovor na provokaciju Nebojše Vukanovića, srpskog oporbenog zastupnika i oštrog kritičara stranke Milorada Dodika, te njegovih saveznika.

Nakon toga je novoimenovani ministar sigurnosti gostovao na lokalnoj televiziji gdje je ponovno istaknuo tri prsta.

Na to mu je voditeljica u televizijskome programu rekla kako je to "fašistički pozdrav" zbog velikog broja žrtava iz proteklog rata, a on odgovorio kako taj pozdrav nije zabranjen.

U petak je, nakon tog slučaja, Kantonalna skupština Sarajeva donijela posebnu deklaraciju na poticaj vodeće oporbene Stranke demokratske akcije (SDA) u kojoj su naglasili kako isticanje tri prsta "predstavlja provokaciju i svjesnu uvredu za sve žrtve agresije".

Nije se dugo čekalo na reakciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio bošnjačku stranu da je započela posljednji rat napadom na srpsku zastavu i ubojstvom muškarca u Sarajevu.

Neposredno prije početka rata u BiH 1. marta 1992., istoga dana kada je održan i referendum o neovisnosti, ispred srpske pravoslavne crkve ubijen je otac mladoženje Nikola Gardović što je po tumačenju srpske strane u BiH bio jedan od povoda rata u BiH.

SDA-ov dužnosnik Faruk Kapidžić je pak ‘ slučaj tri prsta‘ iskoristio kako bi optužio za izdaju bošnjačke stranke iz osmorke predvođene SDP-om te Narodom i pravdom koje su ovoga tjedna uspostavile novi saziv državnog Vijeća ministara sa SNSD-om i HDZ-om BiH.