RASKOŠNA ČEMBERLEN TORTA: Mekane kore sa orasima premazane čokoladnim kremom i posute grilijašom - prava eksplozija ukusa!

Kuharica
RASKOŠNA ČEMBERLEN TORTA: Mekane kore sa orasima premazane čokoladnim kremom i posute grilijašom - prava eksplozija ukusa!
Čemberlen torta je kombinacija dva čuvena klasika, a to su reforma i grilijaš.

Čemberlen torta je kombinacija dva čuvena klasika, a to su reforma i grilijaš.

Za ljubitelje oraha i čokolade ova poslastica je pravo uživanje, jer ne samo da obiluje orasima u koricama i finim čokoladnom kremom, već se i između redova nalazi predivan grilijas od lešnjika, koji sve povezuje u nevjerovatan ukus koji se ne zaboravlja. Obavezno upišite recept za ovu tortu u svoju svesku, jer je idealan prijedlog za sve svečane prilike. 

Sastojci:
Za jednu koru: 
4 bjelanceta 
4 kašike šećera
50 g mljevenih oraha
1 kašika brašna
Za prvi fil: 
2 žumanceta 
4 kašike šećera
4 kašike skroba 
350 ml mlijeka
100 g mliječne čokolade
Za drugi fil: 
14 žumanaca
12 kašika šećera
100 g čokolade
250 g putera 
Za grilijaš:
150 g šećera
100 g pečenog lešnjika
Za glazuru:
100 g čokolade
150 ml slatke pavlake
Priprema:

Kratko mutite bjelanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno, pa špatulom lagano umiješajte da se svi sastojci lijepo sjedine. Pleh (dimenzija 40x30 cm) obložite pek papirom i sipajte smjesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način i od iste količine sastojaka.Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala.

Pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite. Sipajte mlijeko, pa dobro sjedinite, ne smiju da ostanu grudvice. Preostalo mlijeko stavite da se kuha i kada se dobro zagrije dodajte fil. Kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano mješanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mješajte dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. 

U posudi pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuhajte na pari 10 minuta, uz neprestano mješanje. Zatim dodajte čokoladu i mješajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i ohladite na sobnoj temepraturi. Povremeno promešajte. 

U šerpi otopite šećer, pa dodajte lješnik. Dobro promješajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi izblendirajte. 

Pjenasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u prvi fil, koji ste prehtodno umutili. Zatim u tu smjesu dodajte drugi umućeni i ohlađeni fil, pa sjedinite mikserom. Obe kore presijecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lješnike, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Posljednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lješnikom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko vrha torte. Stavite u frižider na par sati i onda služite. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite