Srčani bolesnici ovu stvar ne smiju da rade kad je snijeg

Objavljeno:28.01.2023 - 13:11
A A A Times Arial

Jedna aktivnost na snijegu mogla bi da bude vrlo opasna po ljude sa srčanim oboljenjima

Američko udruženje za zdravlje srca poziva na oprez kada je riječ o čišćenju snega.

Ljudi koji imaju problema sa srcem mogu da se suoče sa povećanim rizikom od srčanog udara ukoliko čiste veliku količinu snijega, piše "Hearth.org"

Čišćenje snijega kao fizička aktivnost može da izazove dodatni stres na srcu posebno među ljudima koji nisu navikli na redovno vježbanje.

Brojne naučno-istraživačke studije tokom godina su identifikovale opasnost čišćenja snijega lopatom za one sa i bez prethodno poznatih srčanih oboljenja.

- Uklanjanje malo snijega sa trotoara ili ispred ulaza možda ne izgleda kao težak posao, ali opterećenje koje zadaje težak snijeg može da bude jednako ili čak zahtjevnije za srce od polaganja testa opterećenja na traci – otkriva glavni autor studije Bari Franklin.

srce

Opšti savjet za srčane bolesnike je da se ne opterećuju i naprežu kada temperature padnu ispod nule.

Krvi sudovi se tada sužavaju i opterećuju srce koje mora više da radi kako bi snabdjelo vaskularni sistem kiseonikom.

Njemačko kardiološko udruženje savetuje da kada je napolju hladno srčani bolesnici nose šal ili masku preko nosa jer na taj način u respiratorni sistem dospjeva manje hladan vazduh.

Studija sprovedena u Kanadi pre nekoliko godina pokazala je da su se šanse za srčani udar, nakon snežnih padavina, povećala kod muškaraca, ali ne i kod žena.

(Telegraf.rs)