JELO KOJE SE NE PREPORUČUJE ZA DORUČAK AKO STE PREŠLI 40: Mnogima je ovo prvi obrok u danu, a kilogrami se samo "lijepe"!

Zdrav život
JELO KOJE SE NE PREPORUČUJE ZA DORUČAK AKO STE PREŠLI 40: Mnogima je ovo prvi obrok u danu, a kilogrami se samo "lijepe"!
Svi već znamo koliko je doručak važan obrok, pa većina, uprkos obavezama, ne izlazi iz kuće dok nešto makar na brzinu ne pojede.

Svi već znamo koliko je doručak važan obrok, pa većina, uprkos obavezama, ne izlazi iz kuće dok nešto makar na brzinu ne pojede.  Izbor su obično gotova jela, često kaše iz kesice, koje imaju malo vlakana.

"Vlakna su važna komponenta svake zdrave ishrane. Podržavaju zdravlje crijeva, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i duže nas drže sitim, a sve to doprinosi zdravom gubitku težine. Hrana koja ne sadrži mnogo vlakana loš je izbor za opšte zdravlje, posebno ako treba da skinete nekoliko kilograma", tvrdi doktor Oniks Adegbola i podsjeća da se poslije 40. rođendana metabolizam usporava.

"Prerađena, rafinisana hrana sa malo vlakana sadrži prazne kalorije koje mogu dovesti do povećanja tjelesne težine jer su bogate šećerom i nezdravim mastima", tvrdi stručnjak i ističe da unos hrane koja je siromašna vlaknima izaziva skokove nivoa šećera u krvi tokom dana i budi želju za nezdravom hranom.

screenshot-68

Nutricionistkinja Allison Sizmore tvrdi da su slatke žitarice loš izbor za doručak.

"Jedenje ovih žitarica, posebno bez proteina ili vlakana, može dovesti do porasta nivoa glukoze, što dovodi do povećanja tjelesne težine i otpornosti na insulin tokom vremena“, upozorila je Alison.

Dodaci pogubni za težinu

Ne treba zaboraviti da je velika greška ako u žitarice dodajemo šećer, orašaste plodove ili suho voće. Po mišljenju nutricionista, ako u toku dana želimo da uzmemo oko 2000 kalorija, što je prosječna potreba aktivne osobe koja nije na dijeti, svega 200 kalorija može da bude od šećera.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite