Ukrajinski političar putovao u Tajland. Izbacili ga iz stranke Zelenskog

Objavljeno:27.01.2023 - 19:14
A A A Times Arial

Vladajuća ukrajinska stranka iz svojih je redova izbacila zastupnika nakon što su izvješća da je otputovao u Tajland za vrijeme rata s Rusijom izazvala javnu osudu.

Glasnogovornica stranke Julija Palijčuk rekla je u petak da je Mikola Tiščenko izbačen iz stranke Sluge naroda nakon što se na stranici ukrajinskog veleposlanstva u Tajlandu pojavila najava da će se Tiščenko sastati s članovima ukrajinske dijaspore u tamošnjem hotelu.

Tiščenko je rekao na Facebooku da je bio na poslovnom putu u Aziji uz odobrenje stranačkih čelnika i "djelujući isključivo u interesima Ukrajine". Predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk rekao je da nije odobrio to putovanje.

Zelenski se bori protiv korupcije

Do zimskog posjeta osunčanoj jugoistočnoj Aziji došlo je u trenutku kad se predsjednik Volodimir Zelenski odlučio pozabaviti time da zastupnici snose veću odgovornost za svoje djelovanje. Politički analitičari rekli su da Zelenski treba pokazati zapadnim političarima i Ukrajincima iscrpljenima od rata da je ozbiljan u svojoj nakani kažnjavanja zloupotrebe vlasti.

Više od deset visokih dužnosnika je smijenjeno ili je odstupilo s dužnosti ovaj tjedan, uključujući zamjenika tužitelja koji se našao pod povećalom medija zbog odmora u Španjolskoj.

Predsjednikov savjetnik, kojeg su lokalni mediji prozvali da vozi skupe automobile, također je dao ostavku.

Zelenski je ovaj tjedan najavio zabranu dužnosnicima da odlaze na privatna putovanja u inozemstvo. Većini ukrajinskih muškaraca od 18-60 godina već je zabranjen izlazak iz zemlje prema pravilima ratnog stanja otkako je Rusija pokrenula invaziju na susjednu zemlju u veljači prošle godine.