Heroji za koje niko nije čuo: Oni su bili mozak operacije pronalaska i smaknuća Bin Ladena

Svijet
Heroji za koje niko nije čuo: Oni su bili mozak operacije pronalaska i smaknuća Bin Ladena
Američki The New York Times objavio je imena četvorice advokata koji su donosili konačne odluke vezanu za tajnu operaciju pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena

Američki The New York Times objavio je imena četvorice advokata koji su donosili konačne odluke vezanu za tajnu operaciju pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena, kao i polaganje njegovog tijela u more, prenosi News.com.

Prema novim informacijama, dok je Barack Obama izdavao naredbe vezane za slučaj, zapravo su četvorica zvaničnika Bijele kuće bili ti koji su sve konce držali u svojim rukama.

Osama bin Laden ubijen je 2. maja 2011. godine, gotovo 10 godina nakon strašnog terorističkog napada u centru New Yorka te napada na Pentagon u Washingtonu.

Smaknut je u svom tajnom skrovištu u mjestu Abbottabad u Pakistanu. Neki su govorili kako je bin Ladena bilo na kraju snaga i teško bolestan u trenucima kada je Seal Tim 6 upao u njegovo skrovište i upucao ga. Drugi su tvrdili da su Pakistanske vlasti sve vrijeme znale gdje se bin Laden nalazi, no nisu željele nikome otkriti. Treća strana zagovarala je ideju da je bin Laden agent tajne američke službe, a njegov smrt bila je dio prekrivanja tragova nekih prijašnjih akcija.

Kroz posljednje četiri godine analitičari i stručnajci proučavali su i pokušavali rekonstruisati tok događaja te rasvijetlili detalje akcije koja se odigrala 2. maja.

Međutim, niko dosad nije govorio o timu visokih zvaničnika čiji je tajni zadatak bio izvršenje akcije pronalaska i smaknuća Osame bin Ladena. Četiri su muškarca zapravo bili mozak cijele operacije.

Prvi je glavni savjetnik  Stephen Preston, potom pravni savjetnik za nacionalnu sigurnost Mary CeRosa, tadašnji kontraadmiral James Crawford III i pravni savjetnik Združenog štaba Jeh Johnson.

Njih četvorica zajedno su izbrisale sve pravne prepreke koje su stajale između SAD-a i Osame bin Ladena te su oni ti koji su omogućili izvršavanje jedne od najkontroverznijih operacija.

Akcija se, naravno, odvijala u strogoj tajnosti, u njoj nisu mogli sudjelovati niti ostali pravnici saradnici, asistenti niti glavni državni tužilac. Najteže je bilo organizovati napad bez da se sazna išta o akciji. Stoga su izradili niz scenarija te za svaki pronašli zakonske rupe, kako bi ga pravno izveli.

Našli su se pred nekoliko teških pitanja poput mogu li baciti bombu na tajno skrovište i postoji li mogućnost kolateralnih šteta. Odlučili su kako to ipak nije put kojim će ići do svog cilja, a umjesto vazdušnog napada odabrali su kopnenu operaciju.

Ubrzo se pojavilo pitanje mogu li u ime američkog naroda izvesti operaciju na pakistanskom tlu, u slučaju da područje ne pripada ratnoj zoni. Advokati su se potrudili i otkrili jednu od najbitnijih rupa u zakonu koji kaže da ukoliko pakistanska vlada ne želi riješiti problem Osame bin Ladena, oni to mogu učiniti umjesto njih, pa čak i ako meta podigne bijelu zastavu ili digne ruke u zrak u znak predaje.

Prije akcije provedeno je detaljno planiranje, a nakon ubistva slijedila je organizacija pokopa. Prema službenoj verziji, tijelo Osame bin Ladena bačeno je s broda u more, kako njegov grob nikada ne bi postao svetište.

"Pronalaženje zemlje u koju bi bio ukopan bilo je izuzetno teško, zbog toga je SAD odlučio njegovo tijelo baciti u more", rekao je američki zvaničnik.

Prema Ženevskoj konvenciji sukobljene strane moraju imati dostojan pogreb, pa je tako tim advokata prije samog napada sastavio dopis kojeg su poslali u Saudijsku Arabiju, a u kojem napominju da ukoliko oni žele, mogu preuzeti njegovo tijelo, u protivnom će biti sahranjen u more.

Anonimni zvaničnici napomenuli su kako Saudijska Arabija nije htjela primiti tijelo Osame bin Ladena.

Ne propustite