NJEMAČKI ADVOKAT SE OGLASIO O MIRNESI: Evo koliko će odležati!

Crna hronika
NJEMAČKI ADVOKAT SE OGLASIO O MIRNESI: Evo koliko će odležati!
Nakon višemjesečne potrage Mirnesa Bešlić uhapšena je na aerodromu u Štutgartu, a za njom je čak bila raspisana potjernica i nagrada od 37.500 eura.

Nakon višemjesečne potrage Mirnesa Bešlić uhapšena je na aerodromu u Štutgartu, a za njom je čak bila raspisana potjernica i nagrada od 37.500 eura. 

Mirnesa je preko svog advokata obavijestila njemačke vlasti da želi da se preda, poslije čega su je uhapsili istražitelji sa saveznom policijom.

O visini njene kazne se dosta nagađalo, a advokat Edin Koca koji radi u Njemačkoj, za portal "Avaza" istakao je da "ovo što je ona uradila se smatra običnom krađom".

- Vrsta kazne ne zavisi od toga koliko je ukrala, već koji tip krađe je u pitanju. Odnosno, postoji obična krađa i teška krađa - ističe Koca.

Dodaje i to da za kvalifikaciju kazne nije važna cifra niti količina novca.

- Na to se gleda da li je ona to uradila da bi sebe izdržavala, ali se to nikada neće moći dokazati – navodi Koca za "Avaz".

Koca ističe i to da ako je ona imala pristup tom novcu, bez obzira na to što je riječ o velikoj cifri, na situaciju će se gledati drugačije.

- Ako novac nije bio zaključan, odnosno ako je ona imala pristup i uzela ga, za to će dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Teška krađa je deset godina, dok ako je organizovana krađa onda slijedi kazna od 15 godina zatvora. 

Ali koliko sam ja čuo takvo što se još nikada nije dokazalo u Njemačkoj – istakao je Koca.

Ukoliko ona ne vrati novac, advokat Koca smatra da neće ležati ni pet godina koliko je obično kazna, već do tri godine.

Pravosuđe u Njemačkoj će, prema mišljenju sagovonika portala "Avaza", dosta stvari prebaciti i samoj firmi.

- Ako je firma dozvolila da ona sama bude s tolikim novcem, onda će se i to gledati, jer u takvim slučajevima uvijek mora dvoje da bude prisutno – navodi Koca za "Avaz".

Za kraj je istakao i to da još nije čuo da je ukradena tolika cifra, bez upotrebe sile, jer je i u svojoj karijeri imao klijenete koji su ukrali do 50 hiljada eura, ali su prošli samo s uslovnom kaznom.

Inače, Edin Koca je Pravni Fakultet završio 2004. godine prvim državnim ispitom na Johann Wolfgang Gothe Univerzitetu u Frankfurtu.

(Avaz.ba)

Ne propustite