Razmjena vatre između Izraela i Gaze: Gotovo svakodnevne izraelske racije na prostoru okupirane Zapadne obale eskaliraju sukob

Objavljeno:27.01.2023 - 15:32
A A A Times Arial

Izraelski zrakoplovi napali su Gazu tijekom noći u petak u znak odmazde za dvije rakete koje su ispalili palestinski militanti, dodatno eskalirajući napetosti nakon jednog od najgorih dana nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali zadnjih godina.

Rakete ispaljene iz Gaze tijekom noći pokrenule su uzbune u izraelskim naseljima u blizini granice s Gazom koju kontrolira Hamas, ali nije bilo izvješća o žrtvama.

Do prekogranične vatre došlo je nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali u četvrtak u kojem je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući pripadnike naoružanih skupina i najmanje dvoje civila, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu u posljednjih nekoliko godina.

Još jedan muškarac poginuo je u odvojenom incidentu u al-Rammu izvan Jeruzalema, čime se broj palestinskih žrtava do sada od početka godine popeo na najmanje 30.

Racija, posljednja u gotovo svakodnevnom nizu sukoba u Zapadnoj obali tijekom prošle godine, dogodila se nekoliko dana prije no što bi američki državni tajnik Antony Blinken trebao posjetiti Izrael i Zapadnu obalu.