Telefonska linija za predaju Rusa: Javilo se više od 6.500 ljudi

Svijet
Telefonska linija za predaju Rusa: Javilo se više od 6.500 ljudi
Telefonska linija, koju vodi deset operatera, pokrenuta je nakon najave mobilizacije, a Rusima koji se ne žele boriti nudi mogućnost predaje, piše ‘Guardian’.

Telefonska linija, koju vodi deset operatera, pokrenuta je nakon najave mobilizacije, a Rusima koji se ne žele boriti nudi mogućnost predaje, piše ‘Guardian’.


Onima koji se ponude za predaju nudi se mogućnost učešća u razmjeni zarobljenika ili da budu u pritvoru u Ukrajini (Reuters)

Više od 6.500 ruskih vojnika do sada je ponudilo predaju putem telefonske linije “Želim živjeti“ (I want to live), koji je pokrenula ukrajinska vlada, tvrde vlasti iz Kijeva, koje su centar za pozive premjestile na tajnu lokaciju kako bi onemogućile rusko uplitanje.

Vitali Matvijenko, glasnogovornik odjela za ratne zarobljenike, tvrdi da je potvrđeno da su oni koji su do sada pozivali centar zaista ruski vojnici, pošto su dali sve relevantne podatke, piše londonski list Guardian.

Linija je pokrenuta 15. septembra prošle godine, a do 20. januara javile su se 6.543 osobe koje su ponudile da se predaju, a često su to radili i sa same linije ratišta.

Vodi je 10 operatera, a pokrenuta je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju do 300.000 civila za ruski rat u Ukrajini.

Predaja zarobljenih u dvije faze
Ukrajinske vlasti odbile su komentirati broj vojnika koji su se zaista predali ovim putem, ali liniju opisuju kao “potpuno uspješnu“, sa između 50 i 100 poziva na dan, u šta su uključene i poruke koje stižu na kanal linije na Telegramu.

Internetsku stranicu “I want to live“ samo u decembru posjetila su dva miliona ljudi, od kojih 1,6 miliona iz Rusije.

Onima koji se ponude za predaju nudi se mogućnost učešća u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, ili da budu u pritvoru u Ukrajini s opcijom da kasnije ostanu u toj zemlji ili emigriraju, piše Guardian.

U sklopu ovih napora, Ukrajina je do sada od ruskih snaga vratila 1.646 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Kako priča Matvijenko, predaja teče u dvije faze.

“Prva je da ruski vojnici koji su mobilizirani, djelimično mobilizirani ili koji još nisu mobilizirani nazovu i kažu da se žele predati“, kaže.

‘Samo nas izvadite iz ovoga…’
“Poslije toga, obaveza im je dati svoje lične podatke. Nakon što ta osoba dođe na ukrajinsku teritoriju, dužna je ponovo nazvati i reći da se želi predati, a operateri će im pomoći da dođu do sigurnog mjesta gdje će ih čekati ukrajinske specijalne snage“, dodaje.

Priča da nivo interesa za liniju zavisi od dešavanja na ratištu.

“Tokom oslobađanja Hersona imali smo pozive od Rusa koji su nam govorili: ‘Samo nas izvadite iz ovoga, bataljon nam je uništen…'“, kaže Matvijenko.

Jedna od operaterki, 25-godišnja Oksana, rekla je da je svaki poziv drugačiji, ali da joj svaki daje veću nadu da ruski ratni napor slabi.

“Neki kažu: ‘Negdje sam u vojsci, želim se predati…’ Neki govore: ‘Strah me mobilizacije u Rusiji, šta trebam raditi?’, a neki pričaju da su na teretoriji Ukrajine i da se žele predati, jer su uplašeni i ne znaju šta da rade“, priča Oksana.

 

 

IZVOR: AL JAZEERA

Ne propustite