Kalašnjikovom pucao po azerbajdžanskoj ambasadi u Iranu (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Objavljeno:27.01.2023 - 14:20
A A A Times Arial

Pripadnik osiguranja ubijen je, a dvoje ljudi povrijeđeno je u pucnjavi u azerbajdžanskoj ambasadi u Iranu, objavila je u petak policija, što je Baku ocijenio "terorizmom".

“Napadač se probio kroz stražu, ubivši voditelja sigurnosti kalašnjikovim”, saopštilo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani “snažno je osudio” napad, po državnoj televiziji, dodajući da se incident istražuje. Policija u Teheranu objavila je da je uhapsila sumnjivca za napad i da istražuje njegove motive.

Sudac Mohamad Šahrirari rekao je da su napadačevi motivi bili osobni, po agenciji Tasnim.

Rekao je da je napadač rekao da mu je supruga otišla u azerbajdžansku ambasadu u Teheranu i da se nije vratila kući. Mislio je da se nalazi u ambasadi. Žena je bila podrijetlom iz Azerbajdžana, po policiji.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je napad “terorizam” i zatražio da se počinitelja brzo kazni.

Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će uskoro evakuirati djelatnike veleposlanstva zbog tog incidenta.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka napada s nadzorne kamere.

Izjave iranskih dužnosnika ne ukazuju na to da je napad bio politički motiviran.

Azerbajdžan je ovaj mjesec imenovao svojeg prvog ambasadora u Izraelu, u vrijeme kada jačaju napetosti s Iranom.

Izrael ima ambasadu u Bakuu od početka 1990-ih i zadnjih godina pruža snažnu vojnu potporu Azerbajdžanu uključujući u sporu oko Nagorno-Karabaha.