U Hrvatsku stigao novi soj koronavirusa Kraken, potvrđeno 12 slučajeva

Objavljeno:27.01.2023 - 12:06
A A A Times Arial

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima

Kraken, naziv je novog soja koronavirusa koji je službeno stigao i u Hrvatsku, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u uzorcima prikupljenim kroz prvu polovicu siječnja zabilježeno je 12 slučajeva. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak  i ranije je potvrdio kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

- Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken, izjavio je ranije Capak za HRT.

Inače, radi se o podvarijanti BA.5 koronavirusa u koju spada i soj Kerber, a zasad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. Capak je i ranije naglasio kako se radi o varijantama koje se brže šire te su zaraznije. 

"Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa",  rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

- Kerber i Kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest, rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine. 

Inače, Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kazao je kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u Europi, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

Ipak, u SAD-u se trenutno ova varijanta ubrzano širi, pa je tako u nekoliko tjedana prešao s 4 posto sekvencioniranih slučajeva na čak 40. Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost, među kojima je i voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove koja je kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja.