RECEPT ZA POSNU VERZIJU: Omiljena verzija torte u Srbiji

Kuharica
RECEPT ZA POSNU VERZIJU: Omiljena verzija torte u Srbiji
Svečana trpeza u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva je bez reforme, starinske torte pune mljevenih i sjeckanih oraha i čokoladnog fila.

Svečana trpeza u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva je bez reforme, starinske torte pune mljevenih i sjeckanih oraha i čokoladnog fila.
Recept za mrsnu verziju ove nadaleko čuvene poslastice ima većina domaćica, a kako mnoge ne žele da se odreknu ove poslastice ni kada krsna slava "padne" u posni dan, kao što je to ove godine slučaj sa Svetim Savom, donosimo vam isprobanu posnu verziju.

SASTOJCI ZA KORE

  • 200 grama brašna
  • 150 grama mljevenih oraha
  • 150 grama sjeckanih oraha
  • 150 grama meda
  • 150 ml vode
  • 100 grama šećera
  • kesica praška za pecivo

SASTOJCI ZA FIL 

  • 300 grama mljevenih oraha
  • 250 grama šećera
  • 80 ml vode
  • kesica vanilinog šećera
  • 150 grama posne čokolade za kuhanje
  • 250 grama posnog margarina

ZA GLAZURU

  • 150 grama posne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Pomješajte med, vodu i šećer tako da dobijete kompaktnu tečnost.

U drugoj posudi pomešajte 200 grama brašna sa kesicom praška za pecivo, pa dodajte mljevene i sjeckane orahe. Sjedinite tečne i suhe sastojke pomoću varjače, pa smjesu za koru razlijte u širok pleh koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Pecite koru na 180 stepeni dvadesetak minuta. Kad se kora prohladi, presjecite je uzdužno na tri dijela.

 

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i vanilin-šećer i kuhajte dok ne počne da struji. Skinite šerpu sa ringle, dodajte mljevene orahe i posnu čokoladu izlomljenu na komadiće, pa energično mješajte varjačom dok se čokolada ne rastopi. Ostavite fil da se ohladi, pa mu onda dodajte umućen posni margarin.

Filom premažite kore i ostavite tortu da odstoji 24 sata. Posle 24 sata napravite glazuru tako što ćete na tihoj vatri rastopiti 150 grama posne čokolade sa četiri kašike ulja. Dok je glazura još topla sipajte je preko torte i ostavite da se stegne.

Po želji, tortu ukrasite sjeckanim i mljevenim orasima.

Prijatno!

Ne propustite