Otkriveno da mravi mogu nanjušiti rak u mokraći: "Možemo ih koristiti u medicini"

Objavljeno:25.01.2023 - 10:23
A A A Times Arial

VEĆ smo do sada znali da nekoliko vrsta raka mijenja miris urina, no sada je prvi put otkriveno da mravi mogu detektirati tu promjenu. Znanstvenici stoga predlažu da se te kukce koristi kao isplativ način za prepoznavanje raka kod pacijenata.

"Mravi se mogu koristiti kao biodetektori za razlikovanje zdravih jedinki od onih s tumorom. Lako ih je trenirati, brzo uče, vrlo su učinkoviti i nisu skupi za držanje", rekla je etologinja Patrizia d'Ettorre sa Sveučilišta Sorbonne Paris Nord, a prenosi Sky News.

Znanstvenici su tijekom istraživanja izložili 70 mrava (formica fusca) uzorcima urina zdravih miševa i onih s tumorom. Nakon tri pokusa, mravi su uspjeli razlikovati miris urina zdravih miševa od onih koji imaju rak. Najnovije istraživanje se nadovezuje na prethodnu studiju d'Ettorre i njezinih kolega koja je pokazala da mravi mogu "nanjušiti" ljudske stanice raka uzgojene u laboratoriju.

Mravi su prošli obuku

"Istrenirali smo ih da povežu određeni miris, odnosno urin bolesnih miševa, s nagradom. Pokazali smo da mravi mogu razlikovati urin zdravih miševa od urina onih koji imaju tumor. Bili smo iznenađeni koliko su mravi u tom smislu učinkoviti i pouzdani", kazala je d'Ettorre.

Znanstvenici će u sljedećoj fazi studije istražiti mogu li mravi učiniti isto s ljudskim urinom. Prethodna istraživanja su pokazala da psi, ako prođu obuku, mogu otkriti rak u mokraći. Postoje i elektronički uređaji koji mogu otkriti određene vrste raka - poput raka mjehura, dojke ili prostate - iz uzoraka urina.

Istraživanje naziva Ants act as olfactory bio-detectors of tumours in patient-derived xenograft mice objavljeno je u časopisu Royal Society B: Biological Sciences.