NOĆU SE ČESTO BUDITE I ODLAZITE U TOALET?: Moguće je da se radi o bolesti koju i ne slutite!

Zdrav život
NOĆU SE ČESTO BUDITE I ODLAZITE U TOALET?: Moguće je da se radi o bolesti koju i ne slutite!
Da li se često budite u toku noći kako biste otišli u toalet? Puna bešika može da poremeti san, ali i ukaže na razne zdravstvene probleme u organizmu, pogotovo ako se to dešava u sitnim satima.

Da li se često budite u toku noći kako biste otišli u toalet? Puna bešika može da poremeti san, ali i ukaže na razne zdravstvene probleme u organizmu, pogotovo ako se to dešava u sitnim satima.

Kako napominju stručnjaci, to je nešto uobičajnije kod starijih ljudi i često se povećava sa godinama. Jedno od mogućih problema ovog stanja jeste i dijabetes koji se često naziva i ''tihim ubicom''. A ovo su ostali simptoimi koji utiču na učestalo mokrenje noću:

“Visok nivo šećera u krvi povećava žeđ, pa možete piti više nego inače, a to dovodi do česte potrebe za odlaskom na WC. Takođe, šećer zna da iritira bešiku uzrokujući češće mokrenje“, napominju stručnjaci.

Osim dijabetesa, i problemi sa srcem su još jedni od mogućih simptoma ovog stanja.

"Ako imate problema sa srcem, vaše srce i cirkulacija postaju manje funkcinalni i možete da primjetite otekline oko gležnjeva. Kada ležite ili su vam stopala podignuta, tečnost se apsorbira u vaš krvotok. To povećava potrebu za mokrenjem noću'', objasnili su stručnjaci i dodali još jedan od pokazatelja ovog problema – a to je uvećana prostata koja pritiska mokraćnu cijev i spriječava pravilno pražnjenje bišike, te je čest odlazak u toalet neminovan.

Ako primetite neke od ovih problema, potrebno je da se javite svom ljekaru opšte prakse. Takođe, kako biste smanjili mokrenje tokom noći, potrudite se da smanjite i unos tečnosti prije odlaska na spavanje.

Ne propustite