Schmidt: BiH mora iskoristiti historijsku priliku

Objavljeno:24.01.2023 - 11:08
A A A Times Arial

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Briselu, a Ured visokog predstavnika je nakon sastanka objavio saopštenje bez detalja razgovora.

“U okviru posjete Briselu, visoki predstavnik Christian Schmidt je podijelio informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta. Naglasio je da BiH mora iskoristiti historijsku priliku nakon što joj je odobren kandidacijski status za članstvo u EU”, saopšteno je iz OHR-a.

Inače, tokom boravka u Briselu, Schmidt se između ostalih sastao i sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom i izvjestiteljom Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom, s kojima je razgovarao o situaciji u BiH i europskom putu zemlje, piše N1.

Schmidtovo učešće na sjednici Odbora je najavljeno ranije, a prethodno je grupa europarlamentaraca tražila da se visoki predtsavnik sasluša pred ovim tijelom, u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH na dan izbora na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.