SITUACIJA PRED TOTALNOM ESKALACIJOM: U Moskvi sve veća nelagoda

Aktuelno
SITUACIJA PRED TOTALNOM ESKALACIJOM: U Moskvi sve veća nelagoda
Sve je više naznaka da će Ukrajinci ipak dobiti moderne njemačke tenkove Leopard, iako Kremlj u tom slučaju najavljuje još razorniji rat, možda ne samo s Ukrajincima.

Sve je više naznaka da će Ukrajinci ipak dobiti moderne njemačke tenkove Leopard, iako Kremlj u tom slučaju najavljuje još razorniji rat, možda ne samo s Ukrajincima. Njemačka vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je 22. siječnja da se Berlin neće protiviti poljskoj odluci da isporuči Ukrajini tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

- Zasad to pitanje nije postavljeno, ali da nam se postavi, ne bismo stajali na putu. Znamo koliko su ovi tenkovi važni i zato sada o tome razgovaramo s našim partnerima. Moramo osigurati da životi budu spašeni i teritorij Ukrajine oslobođen - izjavila je za francusku TV postaju LCI ministrica.

Sličan je istup imao i novi ministar odbrane Boris Pistorius koji je rekao da očekuje skoru odluku o isporuci tenkova Leopard. Pistorius je za televiziju ARD ipak dodao da Berlin neće donijeti ishitrenu odluku jer postoje mnogi faktori koje treba razmotriti, uključujući sigurnosna pitanja. No, morat će brzo djelovati jer je stiglo upozorenje iz Varšave. Ako Njemačka ne odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini, Poljska će stvoriti koaliciju saveznika bez Njemačke, koja će ionako opskrbljivati Kijev Leopardima, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Krvariti do smrti"

"Nećemo pasivno gledati kako Ukrajina krvari do smrti. Njemačko stajalište je neprihvatljivo. Prošla je gotovo godina od početka rata. Svaki dan umiru nevini ljudi. Ruske bombe prave pustoš u ukrajinskim gradovima. Napadaju se civilni ciljevi, ubijaju se žene i djeca", izjavio je.

Pritišću i Ukrajinci koji tvrde da za ozbiljniji napad na Ruse trebaju 200 do 300 novih tenkova, što je vjerojatno istina, jer je tamošnje bojište dugačko čak 800 kilometara.

Nešto prije list Süddeutsche Zeitung otkrio je da je kancelar Olaf Scholz u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom dao na znanje da Njemačka može isporučiti tenkove Leopard 2 ako i Sjedinjene Države stave Ukrajini na raspolaganje svoje tenkove tipa Abrams.

Na to je državni tajnik u američkom ministarstvu obrane Colin Kahl izjavio da je tenk Abrams vrlo komplicirano oružje, da je ono skupo i zahtijeva tešku izobrazbu te kako svojim turbopogonom troši jako puno goriva. Međutim, onda je predsjednik

Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul predložio da se Ukrajini ipak daju tenkovi Abrams američke proizvodnje kao način da se Njemačka potakne da dopusti isporuku tenkova Leopard njemačke proizvodnje. "Ako smo najavili da ćemo dati tenkove Abrams, samo jedan... ono što čujem je da Njemačka čeka da mi preuzmemo vodstvo. Onda bi ubacili tenkove Leopard", rekao je republikanac McCaul u intervjuu uz ABC News. SAD je nedavno odobrio još 2,5 milijardi dolara vojne pomoći, koja uključuje 90 oklopnih transportera Stryker, 59 Bradleya te goleme količine municije, među ostalim i za sustave HIMARS, koji su u ljeto i jesen nanijeli teške gubitke ruskim postrojbama i uvelike pomogli Ukrajincima da oslobode Herson.

Deutsche Welle u autorskom je članku objasnio zbog čega je upravo Leopard 2 toliko poželjan. Taj, oko 60 tona težak i 10 metara dug tenk smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu, a Leopardovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cijevi od 120 mm. Njegova najveća borbena udaljenost je 5000 metara i u stanju je otvarati vatru kako u mirovanju, tako i u pokretu.

Vatra u kretanju

Upravo je sposobnost otvaranja vatre u kretanju pa čak i u kretanju unatrag ono što Leopard, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leclerca, čini superiornim u usporedbi s ruskima. Ti tenkovi mogu otvarati vatru i dok se kreću punom brzinom, što ruski tenkovi, pa čak ni moderni T90, ne mogu. Koriste ga vojske 14 država, a od zemalja koje su spremne dati tenkove Ukrajincima, Poljska raspolaže s 247, a Finska s 200 Leoparda.

Također, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu. A Kraljevina Maroko u ponedjeljak je postala prva afrička zemlja koja je uputila vojnu pomoć Ukrajini. Nakon modernizacije u Češkoj, ukupno 20 tenkova T-72B upućeno je na ukrajinsku bojišnicu.

I Estonija je donijela odluku bez presedana: prebacuje svih svojih 155 haubica u Ukrajinu (vjerojatno je riječ o kalibru 155 mm i 122 mm). Prema Kaimu Kuusku, veleposlaniku u Ukrajini, na taj način ta zemlja želi stvoriti presedan da drugi nemaju izgovor zašto Ukrajini ne mogu osigurati potrebno oružje. Rusija je odgovorila protjerivanjem estonskog veleposlanika Margusa Laidrea, osuđujući "totalnu rusofobiju" Tallina.

Invazija na Rusiju

Istovremeno, Putinov režim počinje stvarati privid kako se cijeli Zapad sprema napasti i pokoriti Ruse pa RIA Novosti pišu: "Europske vojske spremaju se na invaziju na Rusiju", a sličnu tezu izrekao je i patrijarh Kiril u prošlotjednoj propovijedi.

Osim toga, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je zaključio da podjele u Europi u vezi sa slanjem tenkova Kijevu pokazuju da raste "nervoza" unutar NATO-a. A ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otišao je korak dalje i optužio da Zapad "više nije uključen samo u hibridni rat s Rusijom, nego u rat koji je gotovo stvaran".

Ne propustite