3 namirnice koje štite organizam od raka

Zdrav život
3 namirnice koje štite organizam od raka
Idealna zdrava trpeza sastoji se od 50 procenata povrća - ostatak su bjelančevine životinjskog porijekla, žitarice i masti. Tri najbolja "borca" protiv raka su riba, brokula i paradajz.

Idealna zdrava trpeza sastoji se od 50 procenata povrća - ostatak su bjelančevine životinjskog porijekla, žitarice i masti. Tri najbolja "borca" protiv raka su riba, brokula i paradajz.

 

Brokula

Glukosinolati koji se nalaze u brokuli daju ovom povrću opor ukus, ali i smanjuju vjerovatnoću pojave malignih ćelija. Ovaj sastojak je veoma aktivan pri žvakanju i u toku varenja  i izuzetno je djelotvoran u borbi protiv raka bešike i dojke.

 

Riba

Kod žena koje konzumiraju previše masnu hranu, rizik od oboljenja raka dojke je i do 55 procenata. Nutricionisti su jasno definisali šta je "previše": jedenje masne hrane više od tri puta nedeljno. Oni koji se preorijentišu na ribu (tri puta nedeljno sasvim je dovoljno), smanjit će rizik od malignog oboljenja i do 65 procenata. Omega-3 masne kiseline u ribi ne samo da pokušavaju da spriječe nastanak malignih ćelija, već koče i dalji razvoj već formiranih. Kod osoba oboljelih od raka, kod kojih je riba često na trpezi, postoji velika šansa da se kancerogene ćelije u njihovom organizmu dalje ne razvijaju.

 

Paradajz

Crveni plodovi ne samo da su niskokalorični (100 g sadrži od17 do 20 kalorija), već su i veoma ukusni. Paradajz je povrće koje ima najviše likopena, supstancu zbog koje je ova biljka crvene boje i služi kao veoma značajan zaštitnik srca i krvnih sudova. Likopen, međutim, može i više - da uspori rast malignih ćelija i do 50 procenata - a u kombinaciji s vitaminom E koji se nalazi u uljima i mastima biljnog porijekla, njihov rast se smanjuje čak i do 70 procenata. Njegova koncentracija povećava se zagrijavanjem – skuhan ili termički obrađen (na primjer u vidu kečapa ili sosa) paradajz je mnogo djelotvorniji u borbi protiv raka nego kad se konzumira sirov.

 

(Cafe.ba)

Ne propustite