ISKRENO I OTVORENO: Elmedin Konaković o svojoj diplomatiji

Bosna i Hercegovina
ISKRENO I OTVORENO: Elmedin Konaković o svojoj diplomatiji
,

Nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, obratio se Elmedin Konaković koji je poručio da se ne ljute ostali, koji misle da će oni stavljati vlastite glave u njihove bitke.

"Ja sam politički realista i čekam da stvari postanu jasnije. Vidim i čujem da tamo ima problema unutar samog ministarstva u smislu njegovog funkcionisanja, međuljudskih odnosa, podjele zadataka i to će biti jedan od prvih zadataka kojim ću se baviti u narednom periodu", kazao je Konaković.

Navodi da se možda od njega očekuje neki neki revanšizam, ali poručuje da se to neće desiti.

"U svemu ovome je najbitnije da ljudi obavljaju svoj posao kako treba, bez obzira kojoj stranci pripadaju, za koji tim navijaju. Mislim da ćemo to ministarstvo kapacitirati u punom obimu jer je jedno od najvažnijih što se tiče kompletnog Vijeća ministara BiH", ističe.

Dodaje da ima nekoliko važnih tema što se tiče ovog ministarstva.

"Prvo što treba da se uradi jeste smirivanje tenzija u regionu, generalno u zemljama zapadnog Balkana. To će nam otvoriti brojne moguće ekonomske šanse", dodaje.

Naglašava da su jako važni prioriteti euroatlanskih integracija, naravno definisanih strategijom vanjskih politika usvojenih 2018.

"Govorio sam o BiH kao zemlji spajanja, kao zemlji u kojoj su naše šanse pretvoren u krize, to što smo imali priliku spajati istok i zapad, a mi smo izgubili i ono prijatelja koje smo imali 90 tih i 00'", kazao je.

Zaključuje da će svoju diplomatiju kreirati tako da mu je najvažnije šta o tome misle građani BiH.

"Nek se ne ljute ostali koji misle da ćemo mi da stavljamo naše glave u njihove bitke od kojih BiH nema ništa", zaključio je.

Ne propustite