OVA DIJETA TRENUTNO JE VELIKI HIT: Rezultat će vas oduševiti

Zdrav život
OVA DIJETA TRENUTNO JE VELIKI HIT: Rezultat će vas oduševiti
U nastavku teksta vam donosimo kompletan jelovnik za kupus dijetu koja veoma brzo daje prve rezultate.

Kupus dijeta trenutno je jedna od najpopularnijih na internetu. Ova dijeta nije novijeg doba, već je postala popularna još 50-ih godina prošlog vijeka.

Koristili su je ljudi kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje i kao neku vrstu detoksa organizma. Također neki izvori tvrde da se supa od kupusa, na kojoj se ova dijeta zasniva, koristila i tokom Prvog svijetskog rata za podizanje imuniteta.

Dok se pridržavate ove dijete, dozvoljeno uzimati i drugu hranu sa manje kalorija, dok je potrebno izbaciti šećer i hranu poput pečenog krompira, banana i slično prva 3 dana.

 

Dakle, glavni obrok je supa od kupusa i pravi se na sljedeći način:

Usitnite povrće, uključujući šargarepu, zelenu papriku, luk, paradajz, pečurke, kupus i celer na kockice.

U šerpu stavite luk i malo ulja i dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte isjeckano povrće.

Dodajte 6-7 šolja vode u posudu i pustite da proključa. Smanjite temperatutu na srednju i pustite povrće da se kuha. Kuhaje dok povrće ne postane mekano, jedno 30-45 min. Možete dodati so i biber po želji.

 

 

Ovako izgleda plan ishrane za 7 dana:

Prvi dan

Supa od kupusa i voće po izboru, jedino nisu dozvoljene banane. Pijte dosta tečnosti, a preporučuju se voda, nezaslađeni čaj ili crna kafa.

Drugi dan

Supa i povrće, količina nije ograničena, važno je da se ne osjeća glad. Jedite zeleno povrće, a kukuruz, grašak i druge mahunarke izbegavajte. Za večeru možete ispeći krompir. Ovaj dan je zabranjeno jesti voće.

Treći dan

Uz supu od kupusa možete kombinovati voće i povrće po izboru, ali ne i namirnice koje sadrže dosta ugljeno hidrata (npr. krompir).

Četvrti dan

Osim čorbe od kupusa, možete pojesti najviše četiri banane, i konzumirati nemasno mlijeko u neograničenim količinama.

Peti dan

Supa od kupusa je obavezna, a dozvoljen je i jedan obrok 300-500 grama nemasnog pilećeg ili goveđeg mesa i salata od paradajza (maksimalno šest paradajza).

Tokom dana treba popiti od 1,5 do dvije litre vode, što će poboljšati ispiranje viška kiseline iz organizma.

Šesti dan

Bar jedna porcija supe od kupusa, nemasno pileće ili goveđe meso i dosta povrća. Šestog dana nije dozvoljeno jesti krompir.

Sedmi dan

I posljednjeg dana dijete supa od kupusa je obavezna, a glad možete utoliti i porcijama integralnog pirinča i povrća. Dozvoljeno je piti nezaslađen voćni sok.

Napomena: Preporučuje se da se ova dijeta drži 7 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od minimum 2 dana.

Ne propustite