Za manje od mjesec dana počet će da se uočavaju nevjerovatne promjene.

Zdrav život
 Za manje od mjesec dana počet će da se uočavaju nevjerovatne promjene.
Mnogi se pitaju šta se dešava našem tijelu kada izbacimo hljeb iz ishrane, a odgovor bi mogao da oduševi većinu ljudi.

Jedna od omiljenih namirnica koju ljudi konzumiraju jeste hljeb. Gotovo da ne postoji obrok uz koji ne jedemo hljeb, a također je poznato da je upravo ova namirnica jedan od faktora koji utiču na gojaznost.

Umjerenost je ključ uspjeha kada je skidanje kilograma u pitanju, međutim, kada pred sobom imamo taze hljeb, teško mu je odoljeti, te ga nerijetko unosimo u nekontrolisanim količinama.

Često možemo čuti kako mnogi ljudi, vođeni ličnim iskustvom, preporučuju izbacivanje hljeba iz ishrane, jer se na taj način navodno ubrzava proces gubitka kilograma, a osim toga, evo šta se sve dešava u organizmu kada ne jedemo hljeb:

 

1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje primjetit će se na tijelu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu, piše 24 sedam.rs.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

 

2. Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osećajj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utiče na kilograme, budući da je prepun hidrata.

 

3. Porast energije i bolja probava

Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

 

I dijetetičarka Kejsi Barns takođe potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umjerenim količinama.

"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unijeti ćete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.

Ne propustite