Za manje od mjesec dana počet će da se uočavaju nevjerovatne promjene.
Jedna od omiljenih namirnica koju ljudi konzumiraju jeste hljeb. Gotovo da ne postoji obrok uz koji ne jedemo hljeb, a također je poznato da je upravo ova namirnica jedan od faktora koji utiču na gojaznost.
Umjerenost je ključ uspjeha kada je skidanje kilograma u pitanju, međutim, kada pred sobom imamo taze hljeb, teško mu je odoljeti, te ga nerijetko unosimo u nekontrolisanim količinama.
Često možemo čuti kako mnogi ljudi, vođeni ličnim iskustvom, preporučuju izbacivanje hljeba iz ishrane, jer se na taj način navodno ubrzava proces gubitka kilograma, a osim toga, evo šta se sve dešava u organizmu kada ne jedemo hljeb:
1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu
Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje primjetit će se na tijelu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu, piše 24 sedam.rs.
Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.
2. Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osećajj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utiče na kilograme, budući da je prepun hidrata.
3. Porast energije i bolja probava
Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.
I dijetetičarka Kejsi Barns takođe potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umjerenim količinama.
"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unijeti ćete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.