SIMPTOMI PRED SRČANI UDAR: Reagujte na vrijeme i spasite svoj život

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI PRED SRČANI UDAR: Reagujte na vrijeme i spasite svoj život
Budući da su aterosklerotske promjene na krvnim žilama vodeći uzrok srčanog udara i da se ove promjene mogu pronaći na krvnim žilama već u drugom desetljeću života, jasno je da prevencija mora započeti mnogo prije nego što se posumnja na koronarnu bolest ili doživi srčani udar

Budući da su aterosklerotske promjene na krvnim žilama vodeći uzrok srčanog udara i da se ove promjene mogu pronaći na krvnim žilama već u drugom desetljeću života, jasno je da prevencija mora započeti mnogo prije nego što se posumnja na koronarnu bolest ili doživi srčani udar

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i u svijetu i kod nas. Vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti je ateroskleroza. Ona je najčešći uzrok nastanka angine pectoris, infarkta srčanog mišića, popuštanja srca „kao pumpe“, opasnih srčanih aritmija pa i iznenadne smrti.

Kada posumnjati na srčani udar?

Prilikom infarkta miokarda javi se žestoka i dugotrajna bol (obično traje dulje od 20 minuta) iza prsne kosti koja se može širiti u ruke (osobito lijevu), vrat, donju vilicu ili zube donje vilice. Opće stanje bolesnika jače je poremećeno (opća slabost, hladan znoj, zaduha, strah od bliske smrti).

Ponekad (kada je infarktom zahvaćena donja stjenka lijeve klijetke) dominiraju simptomi koji sliče na probavne smetnje (bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje). Unatoč tomu što je u narodu uvriježeno mišljenje da srce ne boli, gotovo kod svih bolesnika se javlja spomenuta bol.

Valja naglasiti da dio bolesnika ima bezbolne (nijeme) infarkte – češće su to osobe koje konzumiraju znatne količine alkohola i osobe oboljele od šećerne bolesti. Razlog odsustva bola je oštećenje živca koji bol prenosi od srca do mozga. Iako je bezbolan, ne znači da je zbog toga infarkt manji, naprotiv, on je zbog nedostatka upozoravajućeg bola i nepoduzimanja potrebnih mjera liječenja čak opasniji po život. Prilikom značajnog poremećaja općeg stanja, neobjašnjivog pada krvnog tlaka, osjećaja nedostatka zraka, neobjašnjivog umora i malaksalosti treba pomišljati na nijemi infarkt miokarda.

10 simptoma infarkta

1. Tjeskoba
Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

2. Neugoda u prsima
Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Pacijenti osjećaju kao da im je "slon sjeo na prsa", objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – ponekad može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

3. Kašalj
Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

4. Umor
Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte liječnika za pregled.

5. Mučnina i gubitak apetita
Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

6. Bol u drugim dijelovima tijela

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

7. Brzi i nepravilan puls
Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!

8. Znojenje
Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

9. Oticanje
Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

10. Slabost
Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika.

Ne propustite