MASLINOVO ULJE I LIMUN: Kombinacija koja čisti organe i smanjuje bol u zglobovima

Zdrav život
MASLINOVO ULJE I LIMUN: Kombinacija koja čisti organe i smanjuje bol u zglobovima
Kombinacija ove dvije namirnice pomaže i protiv bolova u zglobovima jer molekul oleokantalfenola, koji se nalazi u maslinovom ulju, ima antiinflamatorna svojstva, slična onima koje ima lijek ibuprofen

Kombinacija ove dvije namirnice pomaže i protiv bolova u zglobovima jer molekul oleokantalfenola, koji se nalazi u maslinovom ulju, ima antiinflamatorna svojstva, slična onima koje ima lijek ibuprofen

Maslinovo ulje i limun u kombinaciji predstavljaju riznicu vitamina i minerala. Takođe, korisna svojstva iz ovih namirnica efikasna su i kao pomoć u boljoj razgradnji i apsorpciji drugih vrijednih nutrijenata iz hrane koju unosimo.

Zdravstvene prednosti limuna i kombinacije s maslinovim uljem
Kako god da se odlučite za kombinaciju maslinovog ulja i limuna, reakcija tijela će biti pozitivna. Ova mješavina je osvježavajuća, zdrava i podiže nivo energije. Stoga, bilo da se koristi kao dodatak salatama ili jelima kao marinada, prirodni preparat za pomoć kod respiratornih problema ili nekih na koži, ukusan je, kvalitetan i efikasan.

Limun je bogat antioksidansima i vitaminom C i dio je većine dijeta za mršavljenje. Istraživanja kažu da agrumi, posebno limun, mogu imati svoje mjesto u prevenciji i liječenju raka. Potrebno je više istraživanja na ljudima, ali limun svakako treba koristiti u prevenciji malignih bolesti. Pomaže i kod hroničnih bolesti kao što je astma i stimuliše sintezu kolagena.

Maslinovo ulje i limun: dejstvo na visok holesterol


Postoji nekoliko vrsta maslinovog ulja. Razlikuju se po sastavu, uglavnom po nijansama. Međutim, nutricionisti preporučuju hladno ceđeno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Najkvalitetnije je, dobijeno strogo propisanim, ručnim tehnikama cijeđenja. Maslinovo ulje je obavezan sastojak mediteranske prehrane, a uglavnom se sastoji od oleinske kiseline i lipida. Također, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje smanjuju koncentraciju lošeg kolesterola u krvi. Studija na 101 srednjovječnoj Japanki otkrila je da dnevna konzumacija limuna snižava krvni tlak zahvaljujući visokoj koncentraciji flavonoida.

Mješavina maslinovog ulja i limuna je također dobra za bolove u zglobovima i žučnoj kesi


Ova kombinacija namirnica pomaže i protiv bolova u zglobovima. Molekula oleokantalfenola koja se nalazi u maslinovom ulju ima protuupalna svojstva slična onima ibuprofena. Stoga ovaj prirodni preparat može biti od pomoći kod osteoartritisa ili bolova u leđima kod nekih ljudi.

Konačno, ovaj lijek je savršen za prevenciju žučnih kamenaca. Studija istraživača sa Medicinskog centra Univerziteta Duke pokazala je da limunov sok sprječava nastanak žučnih kamenaca. Rezultati su potvrdili da određena koncentracija limunske kiseline pomaže detoksikaciji jetre i rastvaranju žučnih kamenaca.

Korištenje kombinacije limuna i maslinovog ulja i potreban oprez


Pomiješajte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 1 žlicu limuna. Ovu mješavinu je poželjno uzimati ujutro na prazan stomak 30 minuta prije doručka, korisna je protiv crijevnih tegoba i zatvora. Nezasićene masne kiseline u maslinovom ulju pomažu crijevnom traktu da se oporavi od hrane različitog sastava i, laički rečeno, "podmazuje". Osim toga, limun ima laksativno djelovanje koje omekšava stolicu.

Morate biti oprezni, a najbolje je ovaj preparat integrirati kao dio uravnotežene prehrane prema savjetima stručnjaka u odnosu na vaše stanje. Ako imate problema s bubrezima ili žučnom kesom, čir na želucu ili alergiju na limun, izbjegavajte konzumaciju. Konačno, nemojte unositi velike količine ove kombinacije u organizam.

 

 

telegraf.rs

Ne propustite