Oglasio se trener splitske ekipe čiji su igrači vikali "Ubij Srbina": Evo šta je poručio

Druga strana sporta
Oglasio se trener splitske ekipe čiji su igrači vikali "Ubij Srbina": Evo šta je poručio
.

Ako su se po društvenim mrežama i nekim srbijanskim portalima odmah nakon objave da je na dječjem nogometnom turniru u Sarajevu proteklog vikenda grupa maskiranih huligana noževima i palicama napala roditelje dječaka iz beogradskoga kluba FK ‘Zvezdara‘, pojavile informacije da je taj napad uzročno-posljedično povezan s incidentom koji se dogodio ranije tog dana, a u kojem su djeca jednog od splitskih klubova koji je sudjelovao na turniru vikala "Ubij Srbina!", iz beogradskog su kluba tu povezanost kategorički demantirali, prenosi N1.

– Želim naglasiti da su dva incidenta koja su se dogodila, onaj gdje se skandira "Ubij Srbina!" i ovaj koji se nama dogodio apsolutno nepovezana. Prvi incident dogodio se na utakmici drugog tima, "Ubij Srbina!" skandirala su djeca iz Splita, a moram naglasiti kako je trener te ekipe odmah reagirao i sam je bio zaprepašten time što čuje. Ovo što se dogodilo nama, dakle, nema veze s tom utakmicom. Drugi incident dogodio se kasnije, kazao je za televiziju N1 jedan od djelatnika beogradskoga kluba.

Izjavu je u ponedjeljak dao trener srpskoga kluba T6 Nika, s kojim su tog dana igrali mali Splićani, i na kojoj su se utakmici čuli neprimjereni uzvici. Smatra da se nepotrebno digla tolika bura u javnosti.

– Sve se svaljuje na školu i vlasnika iz Splita, a mislim da je na njemu najmanja odgovornost. To se moglo dogoditi i da je netko od naše djece isto uradio i zapjevao jer mi s tom djecom provodimo sat ili sat i pol dnevno i ako netko očekuje da ih mi odgajamo, onda smo svi u ozbiljnom problemu. Trener iz Splita je uradio pravu stvar, ponio se kako treba, čim je čuo prišao je djeci i skrenuo im pažnju da to nije u redu.

Dok je trajala ta utakmica, pored mene su stajala djeca starije generacije koja su navijala za svoju školicu, pa ja od buke nisam ni čuo djecu iz Splita koja su uzvikivala spornu parolu. Tek kada je završila utakmica, snimku toga su mi pokazali roditelji koji su bili šokirani. Iako vidim da stižu brojne osude na račun škole iz Splita i njihova trenera i vlasnika, mogu kazati da čovjek nije ništa kriv za to što su ta djeca uzvikivala.

Trener i vlasnik splitskoga kluba u kojem treniraju djeca koja su skandirala “Ubij Srbina” prokomentarisao je dešavanja na Ilidži.

– Za vrijeme utakmice vidio sam da su dva-tri moja djeteta u dobi od sedam i osam godina povikala uzvik sa snimke i odmah sam reagirao, došao do djece i opomenuo ih, što su čuli i roditelji iz Škole nogometa T6 Nika. Ispričali smo se, što su roditelji i prihvatili, sve je trajalo svega par sekundi.

S kolegom iz Beograda ostali smo u jako dobrim odnosima i te odnose ćemo i dalje održavati. Obojica smo bivši sportaši i sadašnji treneri koji imaju isto gledište. Utakmica nije prekinuta i završila je u prijateljskom ozračju – ističe u svojoj izjavi trener splitskoga kluba. Kaže kako je odmah povodom ovog događaja održao i sastanak s roditeljima djece, koji su istaknuli da im je jako žao zbog svega te su se iskreno ispričali.

Oštra osuda

– Prije svake utakmice djeci smo napomenuli pravila ponašanja i kodeks našega kluba, s kojima su oni upoznati. Od djece smo očekivali svakakve nestašluke, ali ovako nešto nismo, niti mi kao klub djecu učimo takvim stvarima. Nakon prolaska grupe, plasirali smo se u daljnje natjecanje i sastali se s drugom ekipom iz Beograda, koja je bila smještena s nama u hotelu, ispali smo iz natjecanja nakon odigranih penala.

Utakmica je odigrana u prijateljskom ozračju i bez ikakvog incidenta, što vam mogu potvrditi i slike s utakmice, a i naši kolege iz toga kluba. Na turniru smo se sastajali i s drugim klubovima iz države bivše regije, gdje nije bilo nikakvog incidenta, baš naprotiv, s kolegama smo razmijenili iskustva, razgovarali o radu i sličnim stvarima. S obzirom na dob djece, molim da imate obzira jer nisu bili svjesni što govore, kao i posljedica. Kao vlasnik i trener kluba, oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo kakvo nasilje.

– Mi kao klub nikad nismo i nikad nećemo našu djecu poticati na takvo što. Učimo ih da su sva djeca jednaka i da nema mjesta mržnji u sportu. Možemo pomagati u odgoju djece u sportskom duhu onoliko koliko oni provode vremena s nama. Nudimo našu iskrenu ispriku svim našim sportskim prijateljima iz država bivše regije. Trudit ćemo se da se ovakvo što nikada ne ponovi – iskreno je kazao splitski trener za Slobodnu Dlamaciju.

Ne propustite