JAKO SU ČESTA

OVA 3 MUSLIMANSKA IMENA S PRELIJEPIM ZNAČENJEM RODITELJI MASOVNO DAJU DJECI U SRBIJI: Misle da su STARA SRPSKA, a u velikoj su zabludi

Objavljeno:15.01.2023 - 10:47
A A A Times Arial

Izbor imena predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno mijenjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće djeca dobijaju imena bliskoistočnog porijekla, piše espreso.

1067379-profimedia0468734022-ff

foto: Profimedia

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

1249569-profimedia0340480720-ff

foto: Profimedia

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke riječi ermen - što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzastupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebno u Njemačkoj.