ŠTA MISLITE O OVAKVOM ODGOJU Mama djeci ispostavlja račune za hranu i internet: „Pripremam ih za život“ (VIDEO)

Zanimljivosti
ŠTA MISLITE O OVAKVOM ODGOJU Mama djeci ispostavlja račune za hranu i internet: „Pripremam ih za život“ (VIDEO)
Svaki roditelj želi da svoje dijete osposobi za život i izvede ga na pravi put, ali i među njima ima ekstrema

Svaki roditelj želi da svoje dijete osposobi za život i izvede ga na pravi put, ali i među njima ima ekstrema

Tako je jedna mama pronašla nesvakidašnju metodu da ostvari svoj cilj.

Ešli Džejd Li je mama dece uzrasta od devet, deset, jedanaest i dvanaest godina, koja je na svom „TikTok“ podijelila svoj način podučavanja djece odgovornosti, tako što će plaćati račune. Dostigla je na stotine pregleda.

Ešli je napravila lažni papirni novac i svakom djetetu dala određeni budžet za taj mjesec kojim će plaćati vodu, hranu i internet i time steći osećaj odgovornosti koje ih čekaju u svetu odraslih.

– Kada dobiju svoje „plate“, dajem im spisak računa koji će morati da plate. Pravila su jasna: ako ne plate račune, nemaju više pristup tome. Računi su u mojoj evidenciji obojeni različitim bojama, kako bi se znalo koji dolazi prvi, ali nisam toliko striktna, imaju priliku od njedelju dana da ih izmire, objašnjava.

 

– U evidenciji stoji sve: kaputi, internet, voda, hrana, telefoni… Tako da , ako, recimo, odluče da ne plate internet, ja promijenim šifru. Doduše, oni su klinci modernog doba, pa su oni koji imaju telefone pokušavali da se priključe na internet preko njih, kako bi preživeli mjesec – ali bezuspješno – govori Ešli.

Ta mama navodi da je najsmješnije iskustvo bilo kada im je saopštila da će se promijeniti pravila u kući. To je bio momenat kada je shvatila da polako gube iz vida svrhu i cijenjenje novca, ne ide im najbolje u školi, kao i da imaju manjka odgovornosti prema nekim bitnim stvarima.

– Onog dana kada sam im rekla da ovo radim, imali su najsmešnija mišljenja o plaćanju računa – a neki od njih su bili šokirani. Kada sam im rekla da moraju da plate hranu, neki od njih su izgledali kao da će zaplakati, a kada sam im objasnila da je to lažni novac i da ne moraju ništa da rade, samo sam im dala novac.

– Samo su htjeli da mi ga vrate, jer su smatrali to kao glupost, ali su neki su bili toliko uznemireni da su pogubili novac. To su situacije koje ih teraju da se odreknu interneta ili telefona dok ne plate račune, čime sam takođe zadovoljna.

– Od tog dana, stvari su se drastično promijenile. Oni mnogo više razmišljaju o tome gdje stavljaju svoje stvari i mnogo se više staraju o njima, govori ponosna mama.

Ne propustite