6 SIGNALA KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK VITAMINA D: Opasno stanje na koje malo ko obraća pažnju, a posljedice su strašne

Porodica i zdravlje
6 SIGNALA KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK VITAMINA D: Opasno stanje na koje malo ko obraća pažnju, a posljedice su strašne
Nedostatak vitamina D može da napravi pravi haos u organizmu. Stručnjaci kažu da je ovaj vitamin neophodan kako bismo spriječili mentalne patologije, onkološke probleme, kardiovaskularne i autoimune bolesti

Nedostatak vitamina D može da napravi pravi haos u organizmu. Stručnjaci kažu da je ovaj vitamin neophodan kako bismo spriječili mentalne patologije, onkološke probleme, kardiovaskularne i autoimune bolesti

Vitamin D se može prirodno unijeti u organizam putem sunčeve energije, ali je toliko mala da ga ni svakodnevno sunčanje ne može zamijeniti. Zapravo, ovo je vrsta hormona-steroida, koji tijelo ne dobiva hranom, već kao rezultat reakcije koja se javlja pod utjecajem ultraljubičastog zračenja.

Istraživanja su potvrdila da polovina djece mlađe od 5 godina i 70% djece od 6 do 11 godina imaju nizak ili vrlo nizak nivo ovog vitamina. Naučnici koji se bave ovim problemom tvrde da ovaj problem prijeti 50% svjetske populacije, piše Econet.

Stariji ljudi pate od nedostatka vitamina D ne samo zato što zanemaruju sunčanje, već i zato što se njegova proizvodnja jednostavno smanjuje s godinama. Nakon 70 godina, smanjenje produktivnosti dostiže 30% u odnosu na mlađe organizme.

Ovo su znakovi nedostatka vitamina D:

1. Skloni ste depresiji i promjenama raspoloženja.

2. Imate više od 50 godina.

3. Imate prekomjernu težinu ili imate veliku mišićnu masu.

4. Bol u leđima i kostima.

5. Znojenje kože glave.

6. Bolesti crijeva.

Kako nedostatak vitamina D utiče na organizam?

Naučnici su otkrili, što traže potvrdu novim istraživanjima, da vitamin D može liječiti ili čak spriječiti da se zarazimo nekim virusima. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje kapi vitamina D zimi pomaže u smanjenju broja školske djece koja dobiju gripu. Dovoljne količine ovog vitamina važan su dio zdravog imunološkog sistema. Organizam se neće moći dobro boriti protiv bakterija ako nema dovoljno vitamina D, piše Eklinika.

Također, neke studije pokazuju da vitamin D može smanjiti šanse za dobijanje multiple skleroze. To je bolest u kojoj naš imuni sistem napada centralni nervni sistem. Neka istraživanja pokazuju da vitamin D može ublažiti simptome ove bolesti kod onih koji je imaju ili čak usporiti njen razvoj.

Osim toga, nema čvrstih dokaza da vitamin D i njegovi suplementi smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara, ali postoji nada da može spriječiti bolesti srca. Ova veza između vitamina D i smanjenja rizika od srčanih bolesti se još uvijek intenzivno istražuje.

Koliko vam je vitamina D potrebno da biste bili zdravi?

Kada je u pitanju njegova količina u organizmu, svima je već postalo jasno da nivo treba da bude optimalan i to je čisto individualno. Stoga istraživači svake godine podižu ovaj nivo.

Procjenjuje se da je nivo vitamina kod zdrave osobe koja prima mnogo ultraljubičastog zračenja 50-70 ng/ml. A ako ste češće na suncu, onda nećete morati uzimati dodatne vitaminske dodatke.

Kako možete znati da li vaše tijelo dobija dovoljno vitamina D?

Da biste to učinili, potrebno je dva puta godišnje napraviti analizu krvi, što može učiniti gotovo svaki ljekar.


stil.kurir.rs

Ne propustite