Autopsija: Palestinskog ministra ubili izraelski vojnici

Svijet
Autopsija: Palestinskog ministra ubili izraelski vojnici
Jedan palestinski zvaničnik kazao je kako je autopsija tijela Ziada Abu Eina dokazala kako su izraelski potezi doveli do smrti palestinskog ministra, dok se Izrael ne slaže sa nalazima ove autopsije.

Jedan palestinski zvaničnik kazao je kako je autopsija tijela Ziada Abu Eina dokazala kako su izraelski potezi doveli do smrti palestinskog ministra, dok se Izrael ne slaže s nalazima ove autopsije.

Abu Ein je preminuo u srijedu ubrzo nakon što ga je izraelski granični policajac gurnuo i hvatao za vrat i odjeću tokom protesta na okupiranoj Zapadnoj obali. Njegov ukop obavljen je u gradu Ramallahu.

Palestinski ministar za civilna pitanja Hussein al-Sheikh izjavio je za palestinski radio da je autopsija, koja je provedena tokom protekle noći, pokazala da je Abu Ein umro zbog udaraca koje je dobio od izraelskih vojnika i udisanja velike količine suzavca, dodavši kako su Izraelci odugovlačili sa njegovim prebacivanjem u bolnicu.

Dodao je kako se izraelski forenzički stručnjak, koji je prisustvovao autopsiji, složio sa nalazima.

Međutim, izraelska strana odbacuje rezultate autopsije.

"Izraelski zvaničnici kažu kako je srčani udar uzrok ministrove smrti, dodavši kako se on mogao desiti kada ga je za vrat uhvatio izraelski vojnik", kaže Al Jazeerin novinar Imtiaz Tyab koji se javio iz Zapadnog Jerusalema.

Dodaje kako su dva jordanska i jedan izraelski stručnjak biti prisutni na autopsiji koja je provedena u ranim jutarnjim satima četvrtka.

Nije odgovarao na nasilje

Abu Ein (55) bio je dio veće grupe palestinskih i stranih aktivista koji su se našli na udaru na izraelskoj kontrolnoj tački dok su išli ka lokaciji za održavanje demonstracija protiv jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji.

Blizu 30 izraelskih vojnika i graničnih policajaca ispalilo je na grupu suzavac i zvučne granate, a potom je počelo nagurivanje tokom kojeg je granični policajac gurnuo Abu Eina i jednom rukom ga jako uhvatio za vrat.

Snimci incidenta pokazuju kako Abu Ein nije odgovarao na nasilje.

Nekoliko minuta kasnije, ministru je pozlilo i pao je na tlo držeći se za grudi. Preminuo je na putu za bolnicu.

Njegova porodica je kazala za list Haaretz kako je Abu Ein bolovao od dijabetesa i imao visoki pritisak.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je optužio izraelske vojnike za ubistvo Abu Eina, nazvavši ga žrtvom „očitog zločina“ i „barbarskog djela“.

Abbas se susreo sa zvaničnicima njegovog pokreta Fatah i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u srijedu navečer kako bi dogovorili odgovor na incident i kazao kako su sve opcije otvorene.

Tokom sastanka Abbas je držao fotografiju na kojoj se vidi kako izraelski vojnik drži Abu Eina za vrat.

Izrael: Žao nam je

Sve su glasniji pozivi Abbasu da suspendira sigurnosnu koordinaciju sa Izraelom – politiku koja je postala osnova odnosa Izraela i palestinskih vlasti otkako ne postoje mirovni pregovori.

Abdullah Abu Rahmeh, palestinski aktivista koji je bio na protestima, kazao je za Al Jazeeru kako je Abu Ein pao u komu nakon što ga je pripadnik izraelskih sigurnosnih snaga tukao šljemom.

"To su bili mirni protesti. Izraelski vojnici ne znaju kako da se nose sa ovakvom vrstom akcije i koristili su nasilje kako bi nam prijetili", kazao je.

U saopćenju izraelskog ministra odbrane Moshea Ya'alona navodi se kako Izrael provodi istragu incidenta.

"Žao nam je zbog smrti Abu Eina. Stabilnost sigurnosti je važna za obje strane i nastavit ćemo koordinirati sa palestinskim vlastima", dodao je.

Incident se desio u vrijeme pojačanih tenzija između Izraela i Palestine, nakon nekoliko mjeseci nasilnih nemira u Jerusalemu, Tel Avivu i okupiranoj Zapadnoj obali.

U srijedu je izraelska vojska saopćila kako šalje dva bataljona vojnika i dvije jedinice paravojne granične policije na Zapadnu obalu kao pojačanja.

Nakon vijesti o smrti Abu Eina izbili su sukobi u izbjegličkom kampu nedaleko od Ramallaha. Mladi Palestinci su pucali na jednog izraelskog vojnika koji se nalazi u kritičnom stanju, javili su palestinski ljekarski izvori.

Zahtjevi UN-a i SAD-a

Abu Ein, koji je bio osuđen za ubistvo dva mlada Izraelca bombaškim napadom 1979. godine i koji je oslobođen u jednoj razmjeni zatvorenika 1985, bio je glasan protivnik širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali koju Palestinci žele kao dio nezavisne države zajedno sa Pojasom Gaze i Istočnim Jerusalemom.

Bio je lider mnogih palestinskih građanskih grupa i čest učesnik nenasilnih protesta. Ove godine je Abu Ein bio postavljen na čelo Komiteta za otpor naseljima i zidu koji ima podršku palestinskih vlasti.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je izraelske vlasti da „provedu brzu i transparentnu istragu“ okolnosti koje su dovele do „brutalne smrti“ ministra. Sličan zahtjev poslale su i Sjedinjene Američke Države.

Ne propustite