3 PIĆA KOJA UBRZAVAJU STARENJE KOŽE: Izbjegavajte ih u širokom luku, umjesto toga svaki dan popijte ova 2 napitka

Moda i ljepota
3 PIĆA KOJA UBRZAVAJU STARENJE KOŽE: Izbjegavajte ih u širokom luku, umjesto toga svaki dan popijte ova 2 napitka
-

Pored preparata koje nanosimo na kožu, za njen zdrav i blistav izgled još je važnije ono što unosimo u svoj organizam.

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima veoma je važna za zdravu i negovanu kožu, pa tako izbjegavanje određenih namirnica i napitaka može imati uticaja na usporavanje procesa starenja, kažu dermatolozi.

Izbjegavajte gazirana pića

"Glikacija aminokiselina otežava obnavljanje kolagenskih i elastinskih vlakana, što dovodi do starenja kože", objasnila je dr Natali Karlton, dermatološkinja specijalizovana za kozmetičku dermatologiju. Ona ne savjetuje konzumiranje pića koja su bogata šećerima ili proizvedena sa kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze.

Izbjegavajte voćne sokove i sportske napitke

I voćni sokovi i sportski napici obično su puni šećera, a upravo ovaj šećer može razgraditi kolagen i elastin. Bolja alternativa ako žudite za nečim slatkim jeste da u vodu dodate voće, poput bobičastog voća i citrusa.

Izbjegavajte al*ohol

Prema nekim istraživanjima, ispijanje osam ili više al*oholnih pića nedeljno može drastično promijeniti izgled vaše kože i rezultirati vidljivijim borama, povećanjem krvnih sudova (što dovodi do crvenkastog izgleda kože), kao i natečenog područja ispod očiju.

Zdravije alternative

Postoji mnogo ukusnih, zdravijih alternativa kada su u pitanju napici koji mogu poboljšati zdravlje i izgled vaše kože.

"U čašu tople vode iscijedite sok od jednog malog, cijelog limuna. U to dodajte dvije do tri kašike čistog meda i dobro promiješajte. Kada se probudite, konzumirajte ga na prazan stomak. Osim što pomaže pri varenju, čaša vode sa limunom i medom pruža vam čistu kožu bez bubuljica i akni", savetuje dermatolog dr Ana Čekon.

Još jedno odlično piće je zeleni čaj, koji sadrži katehine, flavonoidni antioksidans koji usporava proces starenja kože.

"Šolja zelenog čaja ujutru može poboljšati stanje vaše kože, izliječiti akne, odčepiti pore", objasnila je ona.

Kada je riječ o sokovima, najbolji izbor za mladalačku kožu je sok napravljen od krastavca i spanaća, za koje dr Čekon kaže da prirodno hidriraju vašu kožu, dok visok sadržaj vlakana pomaže u uklanjanju toksina.

"Za blistavu kožu pijuckajte čašu ovog soka svaki dan. I spanać i krastavac obiluju vitaminom A. Redovno uzimanje ovog soka pomaže u lkečenju problema pigmentacije kože. Pored toga, pomaže u eliminaciji tamnih mrlja i usporavanju starenja kože", navela je ona.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite