SLAVNA RUSKA TRAVARKA TVRDI: Ovo je najljekovitija biljka na svijetu, "zbog nje nikad nisam otišla kod doktora, a imam 82 godine"

Porodica i zdravlje
SLAVNA RUSKA TRAVARKA TVRDI: Ovo je najljekovitija biljka na svijetu, "zbog nje nikad nisam otišla kod doktora, a imam 82 godine"
Ima snažan učinak na uklanjanje toksina iz krvi i limfe i jedan je od odličnih čistača tijela. Takođe je odlično sredstvo za čišćenje želuca i crijeva

Ima snažan učinak na uklanjanje toksina iz krvi i limfe i jedan je od odličnih čistača tijela. Takođe je odlično sredstvo za čišćenje želuca i crijeva

Pirevina, pirika, pir, pseća pšenica je poznata kao veoma rasprostranjen korov koji najčešće raste na njivama i voćnjacima pored kultivisanih biljaka. Međutim, vrijesak Elymus repens može se naći i na livadama, pašnjacima i dvorištima. Ali to nije samo dosadan korov, već se cijeni i kao prirodni lijek.


Jedna poslovica kaže: „Ljekar liječi, a pirak liječi.“ Pire se kao lijek pominje u Hilandarskim spisima iz 16. veka. Naraste do visine od 1 metar iz vrlo raširene mreže horizontalnih rizoma. Sadrži karotene, proteine, mineralne soli jabučne kiseline, askorbinsku kiselinu, vitamine A i B, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrži i eterična ulja, šećer i saponine.


Pire se u narodnoj medicini koristi za liječenje:

Bolesti bubrega (upala i mali kamenac)
Upala urinarnog trakta
Kao diuretik
Protiv upale sluzokože želuca i crijeva
Za hemoroide (hemoroide)
Za bolesti jetre
Za upalu prostate
Za reumu
Za giht
Za dječje gliste
Ima blagi umirujući efekat
Čisti krvne sudove
Čisti pluća od katara
Dobar je za dijabetičare
Za miome materice
Za kožne bolesti
Pire kao prirodni lijek u obliku čaja

recept:

Jednu kašiku pasiranih rizoma preliti sa 2dl vode i kuhati dok ne proključa. Zatim sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim procijedite i popijte. Pijte tri puta dnevno prije jela nezaslađeno 30 dana.


Ova mješavina čaja pomaže kod svih vrsta artritisa, uključujući giht. Izrađuje se na sljedeći način:


Pomiješajte 30 grama pire krompira sa 10 grama slatke paprike. 4 kašike ove čajne mješavine preliti sa 1/2 litra proključale vode i ostaviti da odstoji 8 sati. Zatim procijediti i piti u toku dana u tri jednake doze prije jela. Pijte dok vam ne bude bolje. Sok iscijeđen iz korijena portulaka odličan je prirodni lijek za giht u obliku obloga.

Pire pročišćava krv
Kako pripremiti čaj:

U jedan litar vode stavite tri kašike izgnječenog korijena pirea i kuhajte poklopljeno dok voda ne uvri do pola. Zatim procijediti i piti u tri jednake doze prije jela. Terapiju treba provoditi 40 dana. Pire ima snažan učinak na uklanjanje toksina iz krvi i limfe i jedno je od odličnih sredstava za čišćenje tijela. Takođe je odlično sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.

Pire i kopriva kao lijek protiv osipa i ekcema

Pire i kopriva su odlična kombinacija za čišćenje krvi, pa dobro utiču na probleme kože. Odličan su borac protiv ekcema i osipa, a daju i pozitivne rezultate kod psorijaze.
Koristi se na sljedeći način:

Tri kašičice mješavine pirea i koprive potopite u 1 litar vode i ostavite preko noći. Ujutro kuhajte pet minuta i ostavite poklopljeno 20 minuta. Zatim procijediti i piti u toku dana u perkrvciji od mjesec dana.

Varivo i vino kao lijek
recept:

4 kašike pirea prokuhajte u 2 litre dobrog belog vina dok ne provri. Ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procijediti i piti dva puta dnevno po jednu rakiju od ovog ljekovitog preparata. Blagotvorno djeluje kod urinarnih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, bolesti jetre i žutice. Nemojte koristiti ovaj preparat u slučaju visoke telesne temperature.

Pire za lijek - kada ga brati?

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen i rizom. Vade se u kasnu jesen ili rano proljeće. Isperu se od zemlje, osuše i režu na sitne komade. Zatim se suše na promaji i spremaju u papirne ili platnene kese

U slučaju da niste sigurni da ćete prepoznati ovu biljku, možete je kupiti i u biljnim ljekarnama i prodavnicama zdrave hrane. Pire se može dobiti i kao ekstrakt u nekim dijetalnim proizvodima (povoljno djeluje kod blažih oblika dijabetesa).

savjet:

Koristite buhač za liječenje samo u preporučenim dozama kako biste izbjegli gubitak kalija iz organizma. Pire nije otrovno, ali ga je poželjno koristiti u dogovoru sa ljekarom.

Da li ste znali?

Mačke i psi pasu na pireu. Zato ga ljudi zovu pseća pšenica. Ove životinje prirodno čiste želudac i crijeva uz pomoć pirea.

Ne propustite