DETOKS ORGANIZMA: Ne pribjegavajte instant rješenjima jer organizam uspješno možete detoksitirati samo ovako

Zdrav život
DETOKS ORGANIZMA: Ne pribjegavajte instant rješenjima jer organizam uspješno možete detoksitirati samo ovako
Kada se vitamini i minerali pravilno apsorbuju, energija se troši na neophodne procese, a proizvodi raspadanja se pravilno izlučuju - znaćete da je sa vašim telom sve u redu

Kada se vitamini i minerali pravilno apsorbuju, energija se troši na neophodne procese, a proizvodi raspadanja se pravilno izlučuju - znaćete da je sa vašim telom sve u redu.

Ako ste svjesni svoje prehrane i načina života, a imate bilo kakav zdravstveni problem - poremećaj metabolizma, akne, ekcem, lošu probavu, zadržavanje tekućine... onda je vrijeme da napravite potpunu detoksikaciju svog životnog stila.

Samo u tom smislu se smatra opravdanim koristiti termin "detoks", jer ako nema homeostaze u organizmu, nijedno instant rešenje neće doneti trajne rezultate, zdravstvene koristi

- Detoksikacija podrazumeva izbacivanje toksina i raznih produkata raspadanja koji nastaju u procesu metabolizma, a taj proces se odvija svakodnevno u organizmu. S druge strane, danas je vrlo popularan termin „detoksikacija tijela“, koji priču vodi u drugom smjeru i daje ideju da se radi o vremenski ograničenoj proceduri, koja se provodi kako bi se postigla određena poboljšanja zdravlja.

Da li uključuje jedan proces ili različite pristupe?

- Objasnili smo u kom smislu je opravdana upotreba termina detoksikacija, pa je i logično da proces uključuje neizostavnu kombinaciju različitih pristupa. Ako krenemo od ishrane i baziramo je na individualnom principu, spektar promjena varira. Ono što svako može da uradi na početku svog radnog dana je da započne jutro čašom vode. Svi smo čuli za ovo, ali nije naodmet da ponovimo važnost ove akcije: stimuliše rad organa, bolju hidrataciju i eliminaciju toksina, ispiranje mokraćnih puteva, poboljšava cirkulaciju.

Veoma je važan i unos tečnosti tokom dana, a još važniji je izvor tečnosti. Uvijek se preporučuju voda i biljni čajevi, dok je unos gaziranih i energetskih napitaka, kao i industrijski proizvedenih "sokova", maksimalno ograničen ili isključen iz prehrane.

Šta se još sprema tokom dana?

- Unošenjem svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda i mahunarki osiguravaju se dnevne potrebe za dijetalnim vlaknima, za koja se sa sigurnošću može reći da su najbolji detoksikanti crijeva, a unos fermentiranih mliječnih proizvoda hrani dobre bakterije u probavnom sustavu trakta, koji zajedno sa vlaknima obavljaju svakodnevnu detoksikaciju organizma. Svaka namirnica iz piramide ishrane ima svoj udio i važnost u sebi.

Naravno, uz određene promjene u ishrani, potrebno je uvesti fizičku aktivnost, po primjeru iz škole, svaki dan u trajanju od minimalno 30 minuta, paziti na kvalitet sna.

Svako to može!

- Može! Svako treba da krene od svojih ranijih navika, od svojih želja i ciljeva iu skladu s tim da uz stručnu pomoć obrazovanih i stručnih osoba napravi određene promjene.

Jedna stvar koju svi praktikujemo kada DETOKSIRANJE može biti ŠTETNO
Mnogim ženama gubitak kilograma je na prvom mestu, posebno sada, pred praznike.

- Ne pribjegavajte bilo kakvom procesu detoksikacije da biste smršali ili izliječili određeno stanje. Za mršavljenje se preporučuje kalorijski deficit koji podliježe gore navedenim kriterijima. Svakodnevna detoksikacija je osnova zdravog tijela i duha, prednosti su brojne: kada sve u tijelu funkcionira kako je fiziološki predviđeno, kada se vitamini i minerali pravilno apsorbiraju, energija se troši na potrebne procese, a produkti raspadanja metabolizma se izlučuju tačno - znaš da je s tvojim tijelom sve u redu!

Šta još podrazumijeva svakodnevna detoksikacija?

- Uz adekvatnu hidrataciju, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, podrazumeva uravnoteženu ishranu koja se ne zasniva na visoko prerađenim i lako dostupnim industrijskim proizvodima, već na osnovnim principima piramide ishrane.

Da li su procedure čišćenja debelog crijeva bezbedne?

- Danas je hidrokolon popularan način za oslobađanje organizma od toksina. Međutim, stručnjaci upozoravaju da zahvat nije potreban, jer tu ulogu obavljaju naši probavni i mokraćni trakt. A kako se radi o invazivnoj metodi, postoje i nuspojave - od blagog proljeva, mučnine, nadimanja, a teži su perforacija rektuma i poremećaj acidobazne ravnoteže. Ukoliko se ipak odlučite za ovu proceduru, potrebno je da se dobro informišete o stručnosti lekara koji ga izvodi, ali i da lekaru prenesete sve informacije o svom zdravstvenom stanju.

A šta nikako ne bi trebalo da radimo?

- Kada je u pitanju izlečenje određenih metaboličkih poremećaja, saveti sa interneta ili od neprofesionalaca su najveća greška. Kada je u pitanju gubitak težine, različite lako dostupne dijete nisu samo greška već i potencijalna opasnost po zdravlje. Ne smijemo zaboraviti važnost individualnog pristupa u liječenju ili edukaciji određenog stanja. Poželjno je tražiti više stručnih mišljenja, multidisciplinarni pristup.

Dakle, ne pribjegavajte trenutnim rješenjima, okrenite se sebi i uložite pravi napor da promijenite korijen problema. I nikada sami ne započinjte nijedan proces koji se odnosi na zdravlje!

Izvor: stil.kurir

Ne propustite