Cvijanović prekršila zaključke NSRS i podržala EU o Rusiji? “Nema dileme”

Bosna i Hercegovina
Cvijanović prekršila zaključke NSRS i podržala EU o Rusiji? “Nema dileme”
,

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i član predsjedništva PDP-a, kazao je za N1 kako "nema dileme" da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prihvatila sve što piše u Tiranskoj deklaraciji, što se kosi sa stavovima NSRS i SNSD-a, jer se između ostalog Rusija naziva agresorom, te je dodao da će Cvijanović trebati objasniti da li je razlog bilo njeno "nesnalaženje" tj. nesvjesno je dala podršku ili stoji iza svega onog što piše u dokumentu Evropske unije. Crnadak je također govorio i o stanju u PDP-u.

Je li se PDP odrekao Jelene Trivić?

Jedna takva političarka i osoba koja je toliko napravila za relativno kratko vrijeme u politici – nije izgubljena. U PDP-u smo počeli proceduru kojom ulazimo u izborni proces unutar stranke. 2023. godine se završava mandat za sadašnje predsjedništvo stranke. PDP će nastaviti sa svojim aktivnostima nakon praznika.

Da li Trivić dolazi na organe stranke?

Na posljednjoj sjednici bila je i Trivić. Apsolutno želim podvući da imamo jedinstveno opredjeljenje organa PDP-a da interne stvari vodimo unutar partije.

Ko će biti novi predsjednik stranke? Je li Draško izglednija opcija?

Ne bih o tome govorio. Provest ćemo proceduru kao to nalaže naš statut. Osjećam da ćemo cijeli proces provesti na normalan način i da će partija izaći još jača. Neće biti crnih scenarija.

Šta ako Trivić napusti PDP?

Za PDP i opoziciju je najbolje rješenja da i Trivić i Stanivuković sa svojim kapacitetima i rezultatima, kao i podrškom naroda, nastave biti dio tima. Ja se nadam da ćemo mi svi koji smo u rukovodstvu ostati na okupu i zajedno voditi i naredne bitke. Nema razloga da bilo ko “iskoči” ili ne bude tu.

Drži li Stanivuković stranku u šaci s obzirom da u Klubu poslanika u NSRS “ima svoje ljude”?

To je jedna od besmislenijih teza. I na posljednjem ojetljivom glasanju za Dom naroda Klub PDP-a je bio kompaktan.

Odluka o petom delegatu iz reda srpskog naroda u Domu naroda bit će donijeta žrijebom. Naravno ukoliko Apelacioni odjel Suda BiH potvrdi odluku CIK-a, odnosno odbaci žalbu SNSD-a koja je međuvremenu podnesena?

Sačekat ćemo šta će reći Sud. Odluka CIK-a da ispravi grešku i nepravdu koju je napravila Komisija za izbor u NSRS ne mijenja naš stav da je CIK na katastrofalan način provodio izbore i direktno učestvovao u legalizovanju izborne krađe. Očekujemo da Sud potvrdi odluku, a poslije toga imate klasičnu lutriju.

Sada je 50:50. Hoće li četvrtog delegata dobiti SNSD ili će opozicija imati dva. Bi li vaš delegat značio suštinsku razliku?

Suštinska razlika je da ako SNSD nema četvrtog delegata onda cijeli mehanizam donošenja odluka nije predat u ruke jednoj stranci. Podsjetit ću vas da nisu ukinute akcize i nemamo manje cijene gorivo zbog toga što je SNSD imao četiri delegata. Isto tako nemamo ni nižu stopu PDV-a, kao ni izmjene Izbornog zakona. Nećemo imati ni skenere ako SNSD ponovo bude imao četiri delegata. I to je sva suština.

Kako vam se čini Dodikovo ponašanje u posljednje vrijeme? Je li spreman promijeniti stavove da uđe u vlast?

Ne očekujem neke velike zaokrete. Dosta je zanimljivo da se ulazi u ovu priču sa poznatim početnim pozicijama Dodika i SNSD-a, a to je da se ide u formiranje vojske RS, VSTV-a RS, UIO-a RS i cijelog niza drugih institucija. To se zvanične odluke skupštinske većine koje su važeće i koje imaju svoj rok. Te odluke ostaju. Neobično je da sa takvih pozicija ulaze u vlasti i da takve njihove pozicije su prihvatljive partnerima u Federaciji. Te radikalne odluke koje vraćaju veliki broj institucija na nivo Republike Srpske, kako je to postalo prihvatljivo u FBiH? Ili će možda u SNSD-u odustati od svojih zahtjeva zbog ulaska u vlast. Nešto od to dvoje mora da se desi.

Da li je Željka Cvijanović prihvatila Deklaracija EU u Tirani?

Na takvim događajima nema formalnog glasanja ili potpisivanja, nego se dokument usaglašava. Ako niste saglasni sa sadržajom vi odmah reagujete na mjestu događaja, a ne kada se vratite kući.

Nema dileme da je Cvijanović kao predstavnica Bosne i Hercegovine prihvatila sve ono što stoji u dokumentu. Možda ona nije znala da se tako radi. Neka objasni je li nesvjesno dala podršku ili stoji iza svega onog što piše u dokumentu.

Da li je onda prekršila zaključke NSRS?

Ako je prihvatila da se Rusija naziva agresorom onda je jasno da je to u suprotnosti sa stavovima Dodika, SNSD-a i NSRS, ali ona to treba kazati.

Specijalizovani portal European Western Balkans objavio je da su potpisnici Tiranske deklaracije bili šefovi država članica EU i čelnici zapadnobalkanske šestorke, a to znači Crne Gore, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova. To je objavio i Radio Slobodna Evropa.

Već u prvoj tački Deklaracije jasno se Rusija iznačava agresorom jer piše da “eskalacija agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine ugrožava evropski i globalni mir i sigurnost te ističe značaj strateškog partnerstva između EU i regije Zapadni Balkan”.

Također, Rusija se pominje i u tački broj četiri. U njoj piše da je zajednički nastup sa EU jasan znak strateške orijentacije partnera, “pogotovo sada kada Rusija eskalira svoj agresorski rat protiv Ukrajine”. Apeluje se na partnere sa Zapadnog Balkana da “ostvare brz i trajan napredak ka punom prilagođavanju Zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU i da djeluju prema njoj, uključujući u pogledu restriktivnih mjera EU”.

Podsjećamo, zvaničnici Evropske unije potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani, u utorak 6. decembra, javio je Radio Slobodna Evropa.

U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU “pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama”.

Podsjećamo, Cvijanović je ranije izjavila kako nije bilo potpisivanja ni deklaracije EU niti bilo kakvog dokumenta, a kako je Crnadak objasnio to i nije praksa, nego se diskutuje o ovakvim dokumentima i ako nema nikakvih primjedbi onda se smatraju usaglašenim, kako je i navedeno za Tiransku deklaraciju.

Inače, prema zaključcima usvojenim u junu ove godine u entitetskom parlamentu “NSRS smatra da je potreban neutralan stav po pitanju sukoba Rusija -Ukrajina”.

Ne propustite