PS CES

“ŽALIMO ŠTO SE DOGODILO U SRBIJI” Skandal na samitu u Beogradu, ruska delegacija napustila zasjedanje

Objavljeno:07.12.2022 - 15:56
A A A Times Arial

Zbog ispada Kijeva na zasedanju Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnju (PS CES) u Beogradu, ruska delegacija je odlučila da napusti sjednicu i prekine sa uplatom članarine za tu organizaciju, saopštio je šef ruske delegacije.

Komentarišući ispade ukrajinske delegacije tokom zasjedanja, šef ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Skupština zapravo “uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu”, jer nije moguće zamisliti tu organizaciju bez Rusije, podsjetivši da je Rusija tu organizaciju stvarala prije 30 godina.

– To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju – da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori RF i branimo poziciju svoje zemlje. Zato danas ne nalazimo da je potrebno da budemo sa ljudima koji ne poštuju prije svega svoje birače i štite interese tuđih zemalja. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma rad ovde je apsolutno besmislen i beskorisan – rekla je Timofejeva nakon što je ruska delegacija napustila zasjedanje generalne skupštine PS CES u Beogradu, piše drugacije.com.

Ukrajinska delegacija je pred početak sjednice istakla ispred svog stola svoju nacionalnu zastavu ispisanu parolama.

Tokom glasanja o mandatima, članovi ukrajinske delegacije su zatražili da se mandati ne produže ruskim predstavnicima, nakon čega je ruska delegacija napustila sjednicu.

Kako je rekao član delegacije Konstantin Zatulin, ukrajinska delegacija je današnje zasjedanje pretvorila u lakrdiju, istakavši da se dogodila politička akcija koju je podržao dio delegacija iz zemalja NATO.

– Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali nažalost, iako je predsjedavajući, nije uspjela ili da odloži to pitanje ili da na njega nekako utiče – rekao je Zatulin.

Prirodno je, dodao je Zatulin, da nećemo trpeti nikakav sud van Rusije nad građanima Rusije, bili oni poslanici ili ne.

On je poručio da “niko i nikada neće isključiti Rusiju iz Crnog mora”.

U beogradskom hotelu „Hilton“ ranije je otvoreno 60. zasedanje PS CES na kojoj učestvuje i delegacija Ukrajine.

Zasedanje je otvorio predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, a govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju je osnovana 25. juna 1992. godine kada su šefovi država jedanaest zemalja u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor.

Zemlje osnivači su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Armenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina, a nakon pristupanja Srbije i Crne Gore aprila 2004. godine, organizacija broji 12 zemalja.