Detalji o planu državnog udara u Njemačkoj: Uključeni "princ" i sutkinja iz Berlina

Svijet
Detalji o planu državnog udara u Njemačkoj: Uključeni "princ" i sutkinja iz Berlina
Policija je pretražila više od 130 objekata u više saveznih država. Grupa je navodno slijedila cilj "raščišćavanja" vlasti i uvođenja drugačijeg oblika vlasti. U zavjeru su umiješani bivši zastupnik AfD-a u Bundestagu i bivši članovi specijalne jedinice, piše Die Welt.

Policija je pretražila više od 130 objekata u više saveznih država. Grupa je navodno slijedila cilj "raščišćavanja" vlasti i uvođenja drugačijeg oblika vlasti. U zavjeru su umiješani bivši zastupnik AfD-a u Bundestagu i bivši članovi specijalne jedinice, piše Die Welt.

To je do sada najveći udar na scenu takozvanih građana Reicha,u srijedu rano ujutro savezne i državne sigurnosne agencije poduzele su akciju protiv osumnjičenih članova skupine za koju se kaže da je planirala nasilno rušenje političkog sistema Njemačke.

Tokom racije specijalne jedinice pretražile su više od 130 nekretnina u jedanaest saveznih država, kao i u Kitzbühelu u Austriji te u talijanskom gradu Perugia. Savezni državni tužitelj vodi istragu zbog sumnje da je osnovana teroristička organizacija. U saopćenju je navedeno da je uhapšeno 25 osumnjičenih članova ili pristaša skupine.

Prema informacijama, navodi se da su članovi grupe planirali najkasnije od novembra 2021. godine "prevladati postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamijeniti ga vlastitim oblikom vladavine, koji je već u glavnim crtama razvijen". Također se navodi da su razmatrali "upotrebu vojne sile i nasilja protiv državnih predstavnika" i "počinjavanje ubistava".

Za grupu se kaže da je slijedila konglomerat mitova i priča građana Reicha o zavjeri, kao i QAnon ideologiju. Bili su uvjereni da Njemačkom upravlja tajno društvo poznato kao "duboka država". Prema ideologiji, "Alijansa" vlada, obavještajnih službi i vojske drugih država planirao je napad na ovu "duboku državu" u bliskoj budućnosti. Qanon vjeri da postoji "Alijansa" koja se suprostavlja "dubokoj državi" i koja će jednog dana izvesti nagli prevrat protiv trenutno vladajućih struktura.

Glavni savezni državni tužitelj utvrdio je istragom, da su se "građani Reicha" htjeli boriti protiv državnih institucija koje su ostale nakon napada "Alijanse" s takozvanim "društvima za domovinsku sigurnost". U svom planiranju grupa je također prihvatila smrtne slučajeve "barem s odobravanjem”.

Prema riječima glavnog državnog tužitelja, članovi grupe također su osumnjičeni da su pripremali "nasilan upad u njemački Bundestag s malom naoružanom skupinom". Vojno krilo grupe je uključivalo bivše vojnike Bundeswehra. Prema sigurnosnim krugovima, tu su bili i pripadnici specijalne jedinice Bundeswehra KSK.

U oktobru ove godine članovi grupe pregledali su kasarne Bundeswehra u Hessenu, Bavarskoj i Baden-Württembergu "zbog smještaja vlastitih trupa".

Hapšenja su u srijedu ujutro izvršena u Baden-Württembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hessenu, Donjoj Saskoj, Saskoj i Tiringiji. Bilo je daljnjih pretresa u Brandenburgu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Porajnju-Falačkoj i Saarlandu.

Pretraženi objekti uključivali su i stambene prostorije Birgit Malsack-Winkemann, bivše zastupnice AfD-a u Bundestagu. Reporteri WELT-a gledali su kako su specijalci stigli oko 6 ujutro ispred kuće u nizu u berlinskom naselju Wannsee i "ovnom" provalili ulazna vrata. Malsack-Winkemann je uhapšena i u konvoju odvežena u Ured federalne kriminalističke policije.


Diplomirana pravnica je članica AfD-a i bila je zastupnica u Bundestagu od 2017. do 2021. godine. Promatrači su je pripisali ekstremističkom "krilu" stranke. Nakon što je napustila Bundestag, vratila se na okružni sud u Berlinu kao sutkinja. U junu ove godine berlinska senatorica za pravosuđe Lena Kreck zatražila je privremeno penzionisanje Malsack-Winkemann zbog sumnje u njenu lojalnost ustavu. Međutim, upravni sud je odbio zahtjev.
Prema glavnom tužitelju, Malsack-Winkemann je trebala biti odgovoran za područje pravosuđa u "administrativnim strukturama" koje je skupina Reichsbürger (građani Rajha) planirala za razdoblje nakon svrgavanja.

Grupa je htjela uspostaviti "Vijeće" kao centralno tijelo. Članovi "Vijeća" redovno su se tajno sastajali od novembra 2021. godine "kako bi planirali namjeravano preuzimanje vlasti u Njemačkoj i uspostavu vlastitih državnih struktura".

Za predsjednika “Vijeća” izabran je član stare njemačke plemićke obitelji: Heinrich XIII, princ Reuss. Prema riječima državnog odvjetnika, on je jedan od "kolovođa" grupe građana Reicha. Uhapšen je u Frankfurtu na Majni.


Kuća Reuss vladala je područjima u današnjoj Tiringiji do revolucije u novembru 1918. godine. Preostala grana obitelji ima dvorce, između ostalog, u Donjoj Austriji, blizu Leipziga i blizu Saalfelda u Tiringiji.
Princ Henrich XIII posjeduje imanje u Saaldorfu an der Saale, malu neogotičku lovačku kuću Waidmannsheil. Prema nalazima sigurnosnih organa, grupa je koristila dvorac za umrežavanje sastanaka i planiranje državnog udara. Daleko od sastanaka Reichsbürgera, princ je boravio u Frankfurtu na Majni, u otmjenom Westendu, prema informacijama WELT-a. Vlasti su i ovdje izvršile pretres tokom racije.

Princ je i ranije bio pod lupom sigurnosnih organa zbog širenja propagande "građana Reicha". Godine 2019., u govoru na "Worldwebforumu" koji je navodno održan u Cirihz, buncao je da je činjenica da Savezna Republika Njemačka nije suverena država.

"U Kneževini Reuss ljudi su vodili 'sretan život' jer su administrativne strukture bile 'upravljive i jasne'. Ako nešto nije išlo dobro, otišao si kod princa", rekao je Reuss.

Reuss nije bio ni pobornik demokratije, pa je tvrdio da je podjela vlasti iluzija, a Njemačka je tributarna vazalna država. Na "Worldwebforumu" Reuss je također širio jedva prikrivene antisemitske mitove zavjere. Iza prevrata poput Francuske revolucije stajali su "predstavnici dinastije Rothschild". SAD su financirale Hitlerov režim. Ratovi su pokrenuti "kako bi se unaprijedilo širenje jevrejskog stanovništva".

U julu ove godine princ Heinrich XIV., koji se pojavljuje kao glasnogovornik kuće Reuss, opisao je Heinricha XIII kao "zbunjenog starca" koji je "sada uhvaćen u zablude teorije zavjere". Henrik XIII napustio je porodicu prije 14 godina svojom voljom.

U porodici je princ Heinrich XIII Reuss bio tretiran kao persona non grata s obzirom na njegove divlje priče o zavjerama. S druge strane, u grupi "građana Reicha" stekao je reputaciju hrabrog prosvjetitelja. Njegovi videozapisi dijele se na relevantnim kanalima messenger servisa Telegram.

Prema nalazima sigurnosnih organa, Reuss i njegovi suborci možda su u svojim zamislima kao građanina Reicha težili uspostavi “Kneževine Reuss”.

Henrik XIII Princ Reuss je čak kontaktirao i predstavnike Rusije. Skupina je navodno dobila podršku od ruske državljanke Vitalije B. Prema riječima državnog tužitelja, nema naznaka da su ruski kontakti pozitivno reagirali na iniciranje "mirovnog sporazuma".

Rusko ambasada u Berlinu odmah je odbacilo bilo kakve veze s Reichsbürger skupinama u Njemačkoj. "Ruski diplomatski i konzularni uredi u Njemačkoj ne održavaju nikakve kontakte s predstavnicima terorističkih skupina ili drugih nezakonitih subjekata", citirale su ruske novinske agencije izjavu ambasade.

Jedno od žarišta racija je bila pokrajina Baden-Württemberg. Samo tamo je pretraženo 30-ak objekata. Vlasti su poduzele mjere protiv osoba za koje se tvrdi da su javno klevetale i prijetile doktorima tijekom pandemije korona virusa. Doktori pogođeni prijetnjama provodili su cijepljenja u svojim ordinacijama, a u nekim su slučajevima i javno istupili u njihovu korist.

U slučaju pedijatra, naprimjer, osumnjičeni su navodno lijepili naljepnice s njegovom slikom na zidove, automobile i poštanske sandučiće. Povezani natpis mogao bi se prevesti kao "sljedeća štrcaljka" ili "sljedeća injekcija". Slične prijetnje dobili su i drugi doktori i političari.

Sigurnosne službe ušle su u trag građanima Reicha putem promatranja Ureda za zaštitu ustava Hessana i putem postupka Ureda javnog tužitelja u Münchenu. Još se ne zna o kakvom se procesu radilo.

Građani Reicha smatraju se izrazito heterogenom grupom. Njihov ujedinjujući element je uvjerenje da Njemačka nije suverena država. Mnogi građani Reicha smatraju Saveznu Republiku "kompanijom" koju kontroliraju strane sile. Građani Reicha smatraju njemački pravni sistem nelegitimnim.

Savezni ured za zaštitu ustava službeno promatra Reichsbürger od 2016. godine. Grupa broji oko 21.000 članova. Njih nešto više od hiljadu također se smatra desnim ekstremistima. Smatra se da mnogi građani Reicha imaju afiniteta prema oružju. 19. oktobar 2016. godine smatra se prekretnicom u procjeni Reichsbürger scene. U to vrijeme, pristašu scene grupe ubio je službenika SEK-a u Georgensmündu u Bavarskoj. Policajci su otišli na lice mjesta kako bi muškarcu oduzeli oružje.

Ne propustite