RAZJASNIMO JEDNOM I ZAUVIJEK: Da li dijabetičari smiju da jedu med?

Porodica i zdravlje
RAZJASNIMO JEDNOM I ZAUVIJEK: Da li dijabetičari smiju da jedu med?
Može li med zamijeniti šećer u ishrani osoba sa dijabetesom? Evo šta kažu stručnjaci.

Može li med zamijeniti šećer u ishrani osoba sa dijabetesom? Evo šta kažu stručnjaci.

Bijeli šećer je bez sumnje najpopularniji zaslađivač na svijetu, a poznato je da je njegova konzumacija jedan od najgorih izbora koji možete napraviti za svoje tijelo.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera usko je povezana sa pojavom brojnih zdravstvenih problema, dijabetes, gojaznost, masna jetra, kardiovaskularni problemi itd. samo su neki od njih. Često se čuje da bi ljudi koji već pate od ovih stanja ili imaju predispoziciju za njima trebali zamijeniti bijeli šećer zdravom alternativom, a često se preporučuje i med. Međutim, da li to važi i za one sa visokim šećerom u krvi? Uostalom, med je pun šećera, zar ne?

Šta se dešava ako svaki dan pojedemo kašičicu meda?


Da li se med razlikuje od ostalih zaslađivača?


Najvažnije je znati da je med, u suštini, zaslađivač i da se uglavnom sastoji od šećera. Izvor je ugljikohidrata, uglavnom glukoze i fruktoze, jednostavnih šećera koji su brzi izvori energije i lakše se probavljaju.

Jedna kašika meda sadrži:

64 kalorije
17 grama šećera
17 grama ugljenih hidrata
0,06 grama proteina
0,06 grama vlakana
vitamini i minerali kao što su kalijum, kalcijum, cink, vitamin C, antioksidansi...u manjim količinama.

Šećer ne sadrži vitamine i minerale, koji se nalaze u medu, a osim toga, med ima niži glikemijski indeks (GI) od šećera. Međutim, razlika nije velika, a oba zaslađivača brzo podižu nivo šećera u krvi. Naime, glikemijski indeks meda kreće se od 32-85, što zavisi od vrste meda, dok je GI 65.


Mogu li dijabetičari jesti med?

Stručnjaci odavno preporučuju osobama sa dijabetesom da izbjegavaju svu hranu s dodatkom šećera, a čak je i med kao zaslađivač u suštini dodat šećer.

Neki ljekari smatraju da je u redu jesti ga u manjim količinama, kao dio zdrave prehrane, ali je vrlo važno precizno pratiti unos ugljikohidrata ako koristite inzulin. Ako pratite koliko vlakana i ugljikohidrata unosite, moći ćete spriječiti da vam šećer u krvi postane previsok.


Stručnjaci se, u svakom slučaju, ne slažu u potpunosti oko toga da li osobe sa dijabetesom mogu koristiti med. Istraživanja su pokazala da ova hrana ima protuupalna i antioksidativna svojstva, što je korisno za osobe koje žive s ovim stanjem i imaju viši nivo upala u tijelu. Međutim, postoji mnogo namirnica koje pružaju antioksidanse bez povećanja šećera u krvi, što znači da postoje sigurnije opcije ako želite povećati unos ovih nutrijenata.

Ne propustite