Kako je zalutala ukrajinska raketa i njemačka ponuda Patriot sistema stvorila napetosti između Berlina i Varšave

Svijet
Kako je zalutala ukrajinska raketa i njemačka ponuda Patriot sistema stvorila napetosti između Berlina i Varšave
Poljski ministar obrane rekao je u utorak da će njegova zemlja prihvatiti raketni obrambeni sistem Patriot koji je Njemačka prošlog mjeseca ponudila Poljskoj.

Poljski ministar obrane rekao je u utorak da će njegova zemlja prihvatiti raketni obrambeni sistem Patriot koji je Njemačka prošlog mjeseca ponudila Poljskoj, piše Advance.hr.

Podsjetimo, Njemačka ponuda upućena je nakon što je zalutali projektil pao u Poljsku, u blizini granice s Ukrajinom, ubivši dvoje civila. Poljska i NATO rekli su kako vjeruju da je ukrajinski projektil zalutao dok se zemlja branila od ruskog raketnog napada 15. studenoga.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak isprva je rekao da je prihvatio ponudu sa "zadovoljstvom." No, lider moćne poljske vladajuće stranke, Jaroslaw Kaczynski, rekao je da misli da bi sustav Patriot trebao biti smješten u Ukrajini, a Blaszczak i drugi poljski lideri slijedili su zatim, kao i ranije, njegov stav.

Odjednom je došlo do novih napetosti između Varšave i Berlina. Blaszczak je pak u utorak na Twitteru rekao da mu je žao što Njemačka nije htjela postaviti sustav Patriot u Ukrajinu. "Postavljanje Patriota u zapadnu Ukrajinu povećalo bi sigurnost i Poljaka i Ukrajinaca", rekao je.

Poljska vladajuća stranka suočila se zatim sa značajnim kritikama političara i komentatora kada je rekla da želi da sustav ide u Ukrajinu, sugerirajući da ga Poljska ne želi primiti, vršeći pritom i pritisak na Berlin. Kritičari su pak optužili vladajuću stranku da riskira sigurnost nacije u vrijeme rata u susjednoj Ukrajini nastojeći potaknuti (još jednom) protunjemačke sentimente.

Anketa javnog mnijenja objavljena ovaj tjedan pokazala je značajnu potporu običnih Poljaka za smještaj njemačkog raketnog sustava u Poljsku, gdje će pojačati obranu koju su Poljska i SAD već ojačale od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Pawel Kowal, oporbeni zastupnik, rekao je da Vlada ne djeluje ozbiljno. "Kako Poljsku s takvom Vladom shvatiti ozbiljno Uzimamo Patriote - ne uzimamo - uzimamo ...", komentirao je.

Ne propustite