BILO JE PITANJE ŽIVOTA ILI SMRTI, VAŠ PRIJATELJ ME SPASIO: Voditeljka šokirala dr Voju, prvi put o podmukloj bolesti

Porodica i zdravlje
BILO JE PITANJE ŽIVOTA ILI SMRTI, VAŠ PRIJATELJ ME SPASIO:  Voditeljka šokirala dr Voju, prvi put o podmukloj bolesti
-

Voditeljka Marijana Tabaković otkrila je u emisiji da joj je u četvrtom mjesecu života otkrivena celijakija, bolest čije simptome mnogi mogu da ignorišu.

Celijakija je naslijedna imunološki posredovana bolest uzrokovana netolerancijom na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama: pšenici, raži, ječmu i u manjoj koncentraciji u ovsu. Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1 do 2 odsto stanovništva, a među njima je bila i voditeljka Prve televizije Marijana Tabaković.

Bezglutenska ishrana bila je tema u "Jutru" i tim povodom gostovao je gastroenterolog dr Vojislav Perišić. Nakon što je objasnio kako izgledaju simptomi, voditeljka je otkrila da joj je celijakija dijagnostikovana kada je bila beba, u četvrtom mjesecu života. Ističući da nikada prije o tome nije pričala, Marijana kaže da joj je život spasio doktor Tihomir Mujović, otac glumice Vjere Mujović.

"Doktore, ja sam imala celijakiju kao beba, otkrivena je u četvrtom mjesecu i doslovno je bilo pitanje života i smrti. Spasio mi je život čuveni doktor, vjerovatno ste ga poznavali, Tihomir Mujović. Nažalost, pokojni. On je otac naše poznate glumice Vjere Mujović, jedini koji je u to vrijeme otkrio i učinio pravu stvar kada mi je život visio o koncu. Borila sam se sa njom do pete godine i do tada sam bila na posebnom režimu ishrane", rekla je voditeljka, kojoj je dr Perišić savjetovao medicinski test.

"Uradite antiijtela na celijakiju. Postoje celijačni i necelijačni period u životu. Celijačni je onaj kada ste osjetljivi na gluten, a onda ulazite u fazu kad uzimate gluten, a nema simptoma bolesti. Možda ste u necelijačnoj fazi života, zato ćete uraditi antitela. Moramo da vidimo da li imate antitijela prema glutenu ili ne", rekao je gastroenterolog i otkrio kako izgledaju simptomi ove bolesti.

"Samo 30 odsto ima probavne smetnje, ali problem je nizak rast, neobjašnjiva anemija, kasni mensturalni ciklusi i depresija.Intolerencija na gluten javlja se oko pete godine. Dijete prestaje sa napredovanjem, ima stolicu masnog izgleda, stomačić i anemiju. Znak je i kada mama kaže da je njeno dijete bilo do juče kao melem, a sada ne može da riješi situaciju. Znači, dijete se promijeni, promijeni karakter. To je uticaj na moždane aktivnosti", rekao je dr Perišić i otkrio benefiti bezglutenske dijete:

"Petnaest odsto Amerikanaca je na toj dijeti. Ima osnova, zašto se čovjek osjeća bolje? Osjetićete boljitak kada je u pitanju mentalni status, a onda nema nadimanja, čestih stolica, nervoze i ako postoji anemija, korigovaće se. Neće je imati više. Celijakija je hoštaplerska bolest. Trideset odsto ljudi ima genetiku za celijakiju, a nemaju celijakiju", rekao je doktor.

(MONDO)

Ne propustite