DA LI SU OTOCI NA OČNIM KAPCIMA ZNAK SLABIJEG RADA BUBREGA? Doktorica odgovorila na ovo pitanje

Porodica i zdravlje
DA LI SU OTOCI NA OČNIM KAPCIMA ZNAK SLABIJEG RADA BUBREGA? Doktorica odgovorila na ovo pitanje
Otoci na očnim kapcima, licu nisu uvijek znak slabijeg funkcionisanja bubrega. 

Otoci na očnim kapcima, licu nisu uvijek znak slabijeg funkcionisanja bubrega. 

Hroničnu bolest bubrega prate prije svega simptomi kako što su visok krvni pritisak, posebno ako je osoba mlađa od 30 godina, pacijenti se žale na nespecifične tegobe bolove u leđima, ili po čitavom tijelu, u odmakloj fazi česte tegobe mogu biti svrab i grčevi u nogama, navode stručnjaci. Bolest se liječi farmakološkim sredstvima i promjenama u načinu života.

Hronična bolest bubrega je oštećenje strukture ili funkcije bubrega koje traje duže od tri mjeseca i/ili smanjenje jačine glomerularne filtracije ispod 60 mL/min/1,73m2. Problem je što je kod velikog broja pacijenata bolest nije praćena jasnim simptomima, ili ih uopšte nema, pa se problem nekada otkiva u kasnom stadijumu bolesti.

– Javlja se otok lica stopala i trbuha, ali se obično prvo primijete otoci na očnim kapcima koji se nazivaju periorbitalni otoci i najuočljiviji su ujutro. Ovi otoci ne moraju da znače i da bubrezi slabije rade. U nekim bolestima bubrega, kao što je nefrotski sindrom, do stvaranja otoka dolazi uz normalnu bubrežnu funkciju. Sa druge strane, prisustvo otoka ne mora uvek da znači da je bolest bubrega ili bubrežna insuficijencija njihov uzrok – kaže za portal eKlinika nefrolog prof. dr Višnja Ležaić.

Kada se još može posumnjati na hroničnu bolest bubrega?

Na hroničnu bolest bubrega može se posumnjati i kada se uočava gubitak apetita, čudan ukus u ustima i slab unos hrane.

– Ovo su česti problemi kod bolesnika sa odmaklom hroničnom bolesti bubrega u fazi bubrežne slabosti (insuficijencije). Sa pogoršanjem bubrežne insuficijencije usljed povećanja toksičnih supstanci u krvi, javljaju se mučnina, povraćanje i ponekad uporno podrigivanje – kaže prof. dr Ležaić.

Koliko je u ovim situacijama bitno spriječiti urinarne infekcije?

– Urinarne infekcije i hipertenzija nemaju udruženo dejstvo na rad bubrega, osim kada se dese u isto vrijeme. U tom slučaju urinarna infekcija bi trebalo da zahvati gornje mokraćne puteve i da dovede do pijelonefritisa, koji se smatra težom infekcijom. Naime, ukoliko se više poremećaja udruže, pa i urinarne infekcije, veća je šansa da dođe do poremećaja u radu bubrega– kaže prof. dr Višnja Ležaić.

Anemija i malaksalost

Anemija i malaksalost takođe su neki od pokazatelja hronične bolesti bubrega. Osobe koje pate od anemije (niskog nivoa hemoglobina u krvi) često se, kako navodi prof. Ležaić, žale na opštu slabost, ubrzano zamaranje, slabu koncentraciju i bledilo.

– Ponekad je to jedina tegoba koju neko ima u ranim fazama hronične bolesti bubrega u fazi bubrežne insuficijencije. Ako se anemija ne popravi uz uobičajeno liječenje, važno je isključiti bubrežnu insuficijenciju kao mogući uzrok – kaže doktorka.

Važne su redovne kontrole

Bolesnici sa hroničnom bolešću bubrega i bubrežnom insuficijencijom u ranijim fazama ove bolesti liječe se konzervativno, uz pridržavanje pravila o sprovođenju specifične terapije u zavisnosti od dijagnoze. Bolesnik se uči kako da vodi zdraviji život i kontroliše bolest, radi se na prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, na sprečavanju komplikacija hronične bolesti bubrega, a u fazi odmakle insuficijencije, na prevenciji i liječenju infekcija.

– Važne su redovne kontrole kod ljekara a radi provjere rada bubrega i efikasnosti terapije koja se sprovodi (provera doze, uticaja lijekova na rad bubrega, neželjeno dejstvo lijekova) i provera sprovođenja higijensko dijetetskog režima – kaže prof. dr Ležaić

Prof. dr Ležaić navodi da je u odmakloj faza bubrežne slabosti, u fazama 4 i 5, potrebno upoznati bolesnika o načinima i pripremama za liječenje metodama za zamenu funkcije bubrega na vrijeme (dijalizom ili transplantiranim bubregom).

– Ukoliko ipak dođe do akutnog pogoršanja opšteg stanja, najpravilnije i najsigurnije je da se obrate ljekaru – upozorava prof. dr Ležaić.

Značaj nefarmakoloških sredstava

U liječenju hipertenzije primenjuju se farmakološka i nefarmakološka sredstva. Primjena lijekova, kako dodaje prof. dr Ležaić čini 30 odsto lečenja, a ostalih 70 odsto liječenja bazira se na nefarmakološkim sredstvima, koja podrazumijevaju promjene u načinu života, kao što su kontrola težine, zdrava dijeta bogata voćem, povrćem, žitaricama od celog zrna, mlečni proizvodi sa manje ukupnih i zasićenih masti.

–Unos natrijuma u obliku kuhinjske soli treba da iznosi oko 5 grama dnevno, bitna je umjerena fizička aktivnost. Značajno je smanjiti stres, redovno kontrolisati krvni pritisak i uzimati lijekovi na vrijeme. Bitno je prestati sa pušenjem cigareta, uzimanjem droga i smanjiti unos alkohola. Konzumacija tečnosti (voda, supe, sokovi, čajevi) na dnevnom nivou treba da bude 500 ml iznad dnevne količine izlučene mokraće – objašnjava  prof. dr Ležaić.

Značaj farmakoloških sredstava

Kada je u pitanju liječenje medikamentima, prema savremenim vodičima za lečenje hipertenzije kod bolesnika sa hroničnim bolestima bubrega. Dvije vrste lijekova mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju napredovanja bolesti bubrega – ACE inhibitori koji sprečavaju preveliku produkciju angiotenzina i ARB koji sprečavaju vezivanje angiotenzina za receptore, kaže prof. dr Ležaić.

– Oba lijeka omogućavaju krvnim sudovima da se opuste, što je ključno za usporavanje napredovanja bolesti bubrega. Oni su preporučeni kod svih bolesnika bez obzira na prisustvo albuminurije, ali je snaga preporuke različita: od preporučujemo (kada je mikroalbuminurija povišena), predlažemo, ili praktična preporuka (kada je mikroalbuminurija normalna). Prilikom uvođenja ACE i/ ili ARB potrebno je praćenje kreatinina i kalijuma u krvi. Pored ovih lijekova, stručnjak može propisati lijek za izmokravanje – diuretik koji će pomoći bubrezima da uklone višak natrijuma i tečnosti iz tela i blokator kalcijumskih kanala. Danas se proizvode preparati koji u sebi sadrže najmanje dva ili tri komponente koje su navedene i mogu se nabaviti u našoj zemlji. Mogu se dodati i beta blokatori, posebno kada postoji srčana insuficijencija, angina pektoris, stanje poslije infarkta miokarda ili atrijalna fibrilacija, a prema preporuci kardiologa – savetuje prof. dr Višnja Ležaić.

(Telegraf.rs)

Ne propustite