RAT U UKRAJINI, 287. DAN: Prodor duboko u Rusiju novi je trenutak rata - nakon napada na važne ruske zračne vojne baze, oglasili se iz SAD-a

Aktuelno
RAT U UKRAJINI, 287. DAN: Prodor duboko u Rusiju novi je trenutak rata - nakon napada na važne ruske zračne vojne baze, oglasili se iz SAD-a
Eksplozije u ruskim zračnim bazama udaljenima oko 500 kilometara od ukrajinske granice svakako su novi trenutak u ratu.

Eksplozije u ruskim zračnim bazama udaljenima oko 500 kilometara od ukrajinske granice svakako su novi trenutak u ratu.

Još uvijek nije poznato čime su iste gađane (Ukrajina službeno nije preuzela odgovornost iako njeni anonimni dužnosnici ne kriju da njihove snage stoje iza napada), prema nekim izvorima riječ je o dronovima. Tijekom jučerašnjeg dana oglasili su se i iz SAD-a te poručili kako oni niti omogućavaju niti potiču Ukrajinu da izvodi napade izvan svojih granica. Jasno, ovom izjavom nastoji se na neki način preduhitriti Moskvu koja bi mogla reći da je SAD pomogao Ukrajincima u ovom napadu što bi zasigurno dodatno povećalo napetosti.

Aktualno:

• Iz SAD-a poručuju kako oni ne omogućavaju niti potiču Ukrajinu da napada ciljeve izvan svojih granica, priopćio je američki State Department, nakon što je Ukrajina demonstrirala očitu novu sposobnost prodiranja stotinama kilometara duboko u ruski zračni prostor napadima na ruske zračne baze. Podsjetimo, Kijev nije službeno preuzeo odgovornost za napade na ruske vojne baze, ali njihovi neimenovani dužnosnici potvrdili su u razgovoru za medije da ovo jest bio njihov napad te ističu kako su napadi izvedeni dronovima.

Svakako je zanimljivo da su dronovi uspjeli preletjeti stotine kilometara bez da ih je detektirala ruska protuzračna obrana. Prema nekim neslužbenim navodima možda je riječ o istoj vrsti drona koji je na početku rata "misteriozno" pao na Zagreb.

"Ne potičemo Ukrajinu da napada izvan svojih granica", rekao je glasnogovornik State Departmenta novinarima, dodajući da SAD Ukrajini osigurava ono što joj je potrebno za obranu na svom suverenom teritoriju.

• Najbrži put do mira u Ukrajini je da Rusija povuče svoje raspoređene snage, rekla je zamjenica američkog državnog tajnika, Wendy Sherman. "Rusija mora ukloniti sve svoje trupe iz Ukrajine - točka", rekla je Sherman za vrijeme gostovanja u Rimu.

• Rusija i Ukrajina razmijenile su po 60 ratnih zarobljenika na obje strane u posljednjoj seriji takvih razmjena. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će 60 oslobođenih ruskih vojnika biti prebačeno u Moskvu kako bi dobili medicinsku skrb i psihološku podršku.

• Gradonačelnik Donjecka poručio je da je u ukrajinskom granatiranju ubijeno dvoje civila nakon eksplozije u centru za mlade. Aleksej Kulemzin istaknuo je: "Strašne posljedice granatiranja Centra za mlade u Donjecku. Ovdje su poginula dva civila. Ukrajinskim fašistima nije ostalo ništa sveto. Nastavljaju hladnokrvno ubijati žene, starce i djecu".

• Mađarska je stavila veto na paket financijske pomoći Kijevu vrijedan 18 milijardi eura. Stavljanje veta na paket pomoći znači da države članice EU-a moraju razraditi kompliciraniji tehnički plan kako bi osigurale da pomoć može nastaviti stizati Kijevu u narednoj godini.

Mnogi smatraju da je ovo mađarska taktika kojom se EU želi natjerati da im ipak daju milijarde eura redovnog financiranja i novca za oporavak od pandemije koji je zadržan od strane Bruxellesa zbog tvrdnji da mađarske vlasti guše slobodu govora i pravosuđa.

• Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da Rusija ima dovoljno visokopreciznih projektila za izvođenje još nekoliko velikih zračnih napada na Ukrajinu prije nego što im ponestane zaliha. No, Kirilo Budanov, šef obrambene obavještajne agencije, rekao je na nacionalnoj televiziji da su ruske zalihe "pri kraju".

Ne propustite