Ajanović podnio krivičnu prijavu: Zašto Skočibušić krije nazive flaširanih voda "obogaćenih" štetnim bakterijama

Bosna i Hercegovina
Ajanović podnio krivičnu prijavu: Zašto Skočibušić krije nazive flaširanih voda "obogaćenih" štetnim bakterijama
Poznato je samo da se radi o sedam flaširanih voda

Poznato je samo da se radi o sedam flaširanih voda


Zavod za javno zdravstvo FBiH, na čijem čelu je Siniša Skočibušić, "ko zmija noge" već danima kriju nazive firmi za proizvodnju flaširane vode, u čijim su vodama pronađana opasne bakterije. Do sada je samo saopćeno kako su bakterije pronađene u sedam voda, tako da stanovnici FBiH praktično i dalje ne znaju koji od tih proizvoda su nezdravi za piće.

- Mirnes Ajanović je Federalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih odgovornih lica, Agencije za sigurnost hrane BiH i proizvođača flaširanih voda za piće za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne i da sadrže fekalne materije.


U krivičnoj prijavi je navedeno da je BOSS još 18. novembra 2022. godine dostavio zahtjev Zavodu za javno zdravstvo FBiH da se neispravna voda povuče sa tržišta i objavi ko su proizvođači sedam flaširanih voda za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje zdravlja građana konzumiranjem zagađene vode, a skrivanje proizvođača neispravne vode dodatno ugrožava zdravlje građana.

Siniša Skočibušić i ostali iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH prijavljeni su radi izvršenja krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi, jer su kao službena lica propustili obaviti službenu dužnost obavještavanja javnosti koje su flaširane vode neispravne, te o tome obavijestiti Agenciju za sigurnost hrane BiH u cilju povlačenja vode sa tržišta, koja je morala i samostalno djelovati. Prijavljeni su prekršili i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH koji obavezuje na brigu o zdravlju građana, a protiv NN proizvođača flaširanih voda krivična prijava je podnesena zbog izvršenja krivičnog djela proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica, saopćeno je iz Bosanske stranke.

Ne propustite