MIJENJA SE IZBORNA VOLJA! Vlast u RS-u ogorčena na odluku CIK-a o izboru delegata u Dom naroda

Bosna i Hercegovina
MIJENJA SE IZBORNA VOLJA! Vlast u RS-u ogorčena na odluku CIK-a o izboru delegata u Dom naroda
,

Kod vlasti u RS-u vlada pravo ogorčenje zbog odluke CIK-a da se žrijebom "riješi" pitanje četvrtog delegata iz RS-a u Domu naroda PS BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da Centralna izborna komisije BiH "nema ovlaštenja da mijenja odluke NSRS, čija je Komisija za izbor i imenovanje nadležna da sprovodi izbore za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH."

- CIK izdaje sertifikate delegatima. Dakle, ovo što je CIK prihvatio listić kao važeći koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH proglasila nevažećim jeste grubo kršenje zakona i svih moralnih normi, što mora dovesti do smjene članova CIK-a i njihovog procesuiranja - rekao je Srni Stevandić.

On je najavio da će sutra u 12 sati biti održana konferencija za novinare o pravnim propustima u vezi sa spornom CIK odlukom, piše avaz.ba.

Burno je reagovala i zvnaičnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać. Ona je rekla da se "suština problema današnje Odluke CIK o izboru delegata u Dom naroda BiH može svesti i definisati u tri nivoa - Pravni, politički i logički".

Pravni nivo problema odluke CIK, smatra Novaković Bursać, ogleda se u kršenju Izbornog zakona i Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

- Politički nivo: ispunjavanje političkih zadataka i suprotstavljanje volji Narodne skupštine RS, a logički nivo: očigledna namjera da se nešto poništi su proglasili suprotnom, odnosno voljom da se nešto podrži - poručila je Novaković Bursać.

Poslanica poslaničke grupe SPS u NSRS Tamara Damjanović poručila je da Centralna izborna komisija BiH priznavanjem nevažećeg glasa pokušava prekrojiti izborni rezultat za Dom naroda BiH.

- Posljednjom odlukom Centralna izborna komisija mijenja izbornu volju narodnih poslanika, koji su jasno izrazili svoje stavove prilikom glasanja za srpske delegate u Domu naroda BiH. Evidentno je da jedan glasački listić nije ispravan i iluzorno je tumačiti volju tog jednog poslanika koji je glasao, jer svi poslanici su bili itekako upućeni u način glasanja i samu proceduru - izjavila je Damjanović.

Ona dodaje da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda i da zato ovakva odluka CIК predstavlja kontinuitet nerazumnih i nezakonitih odluka mnogih institucija od nastanka BiH do danas.

- Mislim da je vrijeme da se u sastav CIК izaberu nezavisni pravni stručnjaci, a da trenutni članovi koji protežiraju određene političke partije budu smijenjeni - zaključuje poslanica SPS-a.

Ne propustite