DAN ORUŽANIH SNAGA BIH

OVO SMO ŽELJELI ČUTI! Komšić: Naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO-u

Objavljeno:05.12.2022 - 20:58
A A A Times Arial

Člana Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je govor na Svečanom prijemu u Beču organizovanom povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je prije 17 godina, donošenjem Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, započeo proces uspostavljanja profesionalnih Oružanih snaga naše domovine, obučenih za različite vidove djelovanja i aktivnosti.

"Ti propisi nosili su sa sobom, tada od velikog značaja snažnu poruku, a to je da dijelom Oružanih snaga BiH mogu biti svi, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Jedini bitan uslov je bio biti sposoban podnijeti izazove koji su sastavni dio bavljenja ovim poslom", rekao je Komšić.

Dan Oružanih snaga BiH je dan podsjećanja na doprinos onih koji su, ulažući puno znanja, truda i odricanja, stvorili Oružane snaga Bosne i Hercegovine kakve danas imamo, naglasio je.

Prema njegovim riječima, iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za koji su bili potrebni odlučnost i strpljenje, danas sa sigurnošću možemo reći da je proces uspostave Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi.

"Kao član Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, više puta sam imao priliku uvjeriti se u hrabrost naših vojnika. Ti mladići i djevojke imali su adekvatan i hrabar odgovor na izazove pred kojima su se našli. Jedna od tih prilika je susret sa pripadnicima naših Oružanih snaga BiH u NATO misiji Odlučna podrška za 2020. godinu u Afganistanu, gdje su pokazali spremnost i izuzetan nivo sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama, parirajući najvećim vojnim silama svijeta", dodao je.

Dodao je da je strategija vanjske politike BiH, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, vrlo je jasna.

"U tom dokumentu istaknuto je da u nastavku provođenja aktivnosti na reformskim procesima u našoj zemlji NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da će biti lako privesti taj proces kraju, mnogo je posla pred nama, ali sve naše diplomatske aktivnosti vodit će ka punopravnom članstvu u NATO savez, što je od velikog značaja za sigurnost, stabilnost i sveukupan napredak Bosne i Hercegovine", poručio je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je za ukupan razvoj Oružanih snaga BiH od naročitog značaja jačanje personalnih kapaciteta kroz obuku vojnika, podčasnika i časnika, te obrazovanje vojnog kadra u inostranstvu.

"Bez jakih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stabilne i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine glavna su garancija opstanka i stabilnosti države Bosne i Hercegovine, te poluga koja nikada, ni bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi i svijetu, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje, kršeći međunarodno pravo, vrše agresiju, značaj Oružanih snaga BiH je u potpunosti krucijalan za našu domovinu", izjavio je Komšić.

Dodao je da treba odati priznanje svemu onome što smo učinili do danas, i onome što ćemo činiti i ubuduće da Oružane snage BiH ostanu jak i neprikosnoven stub našeg društva.

"Siguran sam da će Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, na demokratskim principima otvorenosti i saradnje, bez obzira na izazove sa kojima će se susresti, učiniti sve da BiH u budućnosti postane ravnopravna članica euroatlantske porodice. Mogu vam obećati da ću ja učiniti sve što mogu", zaključio je Komšić.