OVO MORA BITI PONIŠTENO! Dodik najavio žalbu sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a

Bosna i Hercegovina
OVO MORA BITI PONIŠTENO! Dodik najavio žalbu sudu i krivične prijave protiv članova CIK-a
,

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK), koja je danas priznala sporni listić PDP-u sa izbora delegata u Dom naroda PS BiH.

Dodik je rekao kako je "CIK pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu".

- Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka CIK-a mora biti poništena - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi CIK-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora delegata u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

- Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležna komisija Narodne skupštine RS od devet članova u kojoj su bili i članovi opozicije, koji su svi sem jednog potvrdili da je listić nevažeći.

Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za delegate i vrate postupak u Narodnu skupštinu - rekao je Dodik.

Ne propustite