Znate li šta znači prezime Gvardiol?

Objavljeno:05.12.2022 - 12:40
A A A Times Arial

Joško Gvardiol (20) prometnuo se u junaka hrvatske odbrane nakon što je svojim majstorijama na terenu oduševio hrvatsku naciju, ali i sve ljubitelje nogometa diljem svijeta, piše 24sata.hr.

Hrvatski stoper danas je jedan od najtraženijh, a nedavno ga je nahvalio i ugledni španjolski list Marca. Gvardiol je u susretu protiv Belgije u posljednjem trenutku uklizao ispred Lukaku i spasio Hrvatsku koja se danas od 16 sati protiv Japana bori za četvrtfinale.

Brojni se pitaju i odakle potječe njegovo prezime, a objašnjenje je dao hrvatski jezikoslovac Domagoj Vidović koji se više od 20 godina bavi proučavanjem imena i prezimena. 

- Prezime Gvardiol, koje potječe iz Novigrada kod Zadra, dovodi se u vezu s romanskim glagolom guardare 'čuvati' te je srodno poznatomu katalonskom nogometnom prezimenu Guardiola. Našemu braniču ono savršeno pristaje jer je neprijelazan, izvrsno čuva protivničke napadače. Usto, pristaje mu i osobno ime jer se ono dovodi u vezu s imenom Josip koje na hebrejskom znači Jahve je pridodao, a Jošku je Jahve uistinu pridodao mnoge talente - rekao je Domagoj Vidović za Tportal i dodao:

- Zanimljivo je da guardiola na talijanskome znači stražarska kućica, a kako su kućice za pričuvne igrače slične stražarnicama, mogao bi Joško biti i vrhunski trener. Prezime je Gvardiol endemsko prezime, tj. prezime čiji svi nositelji potječu iz zadarskoga kraja. Godine 1948. svi su Gvardioli živjeli u Novigradu. Danas ih ima i u Zagrebu, Zadru i na Dugome otoku, ali svi potječu iz Novigrada.