Svjetska zdravstvena organizacija: Mesne prerađevine mogu izazvati rak
Mesne prerađevine, poput slanine, kobasice i šunke mogu izazvati rak crijeva, saopštili su danas eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem WHO, svrstala je obrađeno meso, poput slanine, kobasice i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duhanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji "dovoljno dokaza" da mogu da izazovu rak.
"Zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, postoji rizik od raka crijeva, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa", saopštio je doktor Kurt Straif, šef istraživačkog programa IARC.
Crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u "vjerovatne" uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida.
Niža klasifikacija crvenog mesa je odraz "ograničenih dokaza" da ono izaziva rak.
IARC je utvrdio postojanje veze sa rakom creva, ali i veze sa rakom pankreasa i prostate, navodi se u saopštenju.
WHO je ove zaključke donijela na osnovu zajedničkog rada panela koji broji 22 člana, inače međunarodnih eksperata koji su analizirali podatke prikupljane decenijama, a koji ukazuju na povezanost mesnih prerađevina, crvenog mesa i raka crijeva.
Ipak, odluka panela nije bila jednoglasna, čime je tvrdnja o smrtonosnim efektima hrane na kojoj se zasniva čitava prehrambena industrija SAD dovedena u pitanje.
Prema podacima panela WHO, dodavanje 100 grama crvenog mesa svakodnevnoj ishrani povećava rizik od dobijanja raka crijeva za 17 posto.
Industrija govedine u SAD "teška" je 95 milijardi dolara, a vodeće kompanije već su angažovale sopstvene naučne studije kojima spremaju odgovor WHO.
"Jednostavno ne smatramo da postoje dokazi koji na bilo koji konkretan način povezuju bolest raka creva sa bilo kojom vrstom crvenog mesa", navela je Shalene McNeill, izvršna d