Detalji se otkrivaju dvije godine kasnije: Odnosi Kine i Indije sačuvani su nakon eskalacije sukoba u Himalajama tako što su obje zemlje odlučile ne spominjati previše taj okršaj, a Peking je poručio Washingtonu, kako otkriva Pentagon, da se "ne upliću"

Objavljeno:04.12.2022 - 23:29
A A A Times Arial

Kina je upozorila SAD da se ne upliću u njene odnose s Indijom nakon smrtonosnih graničnih sukoba između azijskih rivala 2020., stoji u novom izvješću Pentagona.

Podsjetimo, odnosi između Indije i Kine oslabili su otkako je u najgorim pograničnim sukobima u posljednjih 45 godina poginulo 20 indijskih i 4 kineska vojnika. Od tada je broj vojnika na njihovoj himalajskoj granici ostao visok.

Indija je i dio takozvanog Quad saveza sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom koji ima za cilj spriječiti širenje utjecaj Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Brahma Chellaney, analitičar za obranu i strateška pitanja u New Delhiju, rekao je da je Kina uspjela "unaprijediti svoje interese" umanjujući svoju vojnu poziciju na himalajskoj granici dok je štitila druga područja svojih odnosa s Indijom.

"Umanjivanje njezine agresije, ironično, također pomaže indijskim naporima da se sačuva obraz", rekao je Chellaney, referirajući se na kritike unutar Indije po pitanju reakcije na kineske poteze u spornom planinskom području.

Izvor:Advance