Pentagon u novom izvješću izražava sve veću zabrinutost: "Ako nastave ovim tempom, Kina će do 2035. imati 1500 nuklearnih bojevih glava"

Objavljeno:04.12.2022 - 23:13
A A A Times Arial

Kina će vjerojatno imati zalihe od 1500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine ako nastavi s trenutnim tempom nuklearne proizvodnje, navodi se u izvješću koje je Pentagon objavio ovog tjedna.

Ova brojka naglašava sve veću zabrinutost SAD-a oko kineskih namjera za širenje nuklearnog arsenala, iako projekcije ne sugeriraju da Kina ubrzava tempo svog već brzog razvoja bojevih glava.

"Imaju gomilanje koje je na neki način previše značajno da bi se držalo u tajnosti", rekao je viši dužnosnik američke obrane tijekom brifinga za novinare o godišnjem izvješću Pentagona o kineskoj vojsci.

"To doista postavlja pitanja o tome odmiču li se na neki način od strategije koja je bila zasnovana na onome što su nazivali slabim i učinkovitim sredstvom odvraćanja."

U izvješću, koje prvenstveno pokriva aktivnosti u 2021., navodi se da Kina trenutno ima nuklearne zalihe od preko 400 bojevih glava.

Izvor:Advance